Notícies | Agenda

L'art d'elaborar cervesa artesana

Els consumidors valoren cada vegada més la qualitat d'un producte que està en creixement constant
16-10-2019 22:16
0 vots
Sortidor amb cervesa artesana Quer, de Berga arxiu/aniol resclosa

Sortidor amb cervesa artesana Quer, de Berga arxiu/aniol resclosa

El mercat de la cervesa artesana i la seva popularitat va creixent. Es multipliquen el nombre de microcerveseries i productors que s'aventuren a crear la seva pròpia cervesa, amb varietats molt diverses, segons el grau de fermentació i el toc que li dona el mestre cerveser. Hi ha cerveses més amargues, de diferents graduacions, barrejades amb fruites o bolets...

Ingredients bàsics

En la cervesa artesana no existeix cap límit per a la imaginació, cal creativitat per pensar en el sabor de la cervesa i saber quins són els quatre ingredients fonamentals, que són els mateixos que en les cerveses industrials. El que acabarà diferenciant unes de les altres són els elments addicionals que hi posa cada mestre cerveses.

Aigua. És essencial per elaborar la cervesa. El 95% és aigua. L'elecció del tipus d'aigua determinarà el perfil de cervesa que es vulgui elaborar, amb presència o absència de sals minerals, sulfats, clorurs, calç... Moltes microcerveseres opten per tractar l'aigua en funció de les seves necessitats.

Llúpol. És el responsable de l'amargor de les cerveses. El llúpol és una planta que també té un funció de conservant del líquid, contribueix a la formació i retenció de l'escuma, proporciona sequedat i acidesa i fa de filtre natural al final de la cocció.

Malta. És ordi germinat, o altres altres cereals, assecat que aporta sabor suau a la cervesa, amb tocs dolços que fan de contrapunt al llúpol. La pela de l'ordi serveix de filtre natural durant la maceració.

Llevat. Destaca la seva capacitat per produir alcohol i metabolitzar els sucres. El llevat és també el protagonista principal en el procés de fermentació la cervesa artesana.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook