Fira del Tastet i del Bolet. Així es presenta la renovada fira que se celebra aquest dissabte a Vilada i que dona valor a un nou producte: el tastet berguedà o botifarra blanca. «És un dels embotits del porc més tradicionals i populars. Al Berguedà l'anomenem tastet però és la botifarra blanca crua que es menja cuinada a la planxa, a la brasa...», explica el regidor de Promoció Econòmica, Quim Pons, convençut que val la pena promocionar aquest producte. Es farà juntament amb els bolets, coincidint amb la 25a edició de la fira de Vilada.

Enguany els bolets compartiran protagonisme amb la botifarra, amb degustacions de pinxos de tastet de bolets i de plats cuinats amb aquests productes; a part de l'esmorzar amb botifarra amb bolets i vi. «Promocionarem el tastet. I ho farem amb tastets», remarca Pons. S'aposta per una zona de tastos amb productes alimentaris de proximitat i vins i cerveses artesanes.

A la jornada d'aquest 12 d'octubre no hi faltaran activitats ja consolidades com ara la mostra micològica, el concurs gastronòmic de Vilada, i la degustació popular de coca de bolets. Com a nova proposta s'aposta per la música i hi haurà una actuació de txalapartaris, músics bascos que recullen la tradició dels pastors del nord, i utilitzen grans taulons de pedra, bar-res de fusta i metall per aconseguir sons de percussió.

La programació de la Fira del Tastet i del Bolet de Vilada és un «bon reclam» per a petits i grans.

El regidor Quim Pons assegura que «és una cita que molta gent té marcada al calendari, atrau berguedans i visitants, sobretot quan el 12 d'octubre permet fer pont. Aquest any és dissabte i també és bon dia, els caps de setmana hi ha molta gent de l'àrea metropolitana al Berguedà». Els bolets són un gran al·licient, i malgrat que la temporada sigui fluixa «se'n troben, i a la fira n'hi haurà». Les parades de bolets i altres productes alimentaris i artesans també tindran presència a la fira, així com demostració d'oficis (metall, ferro i bufador de vidre). A més, es farà la tradicional trobada de plaques de cava i el sorteig d'una cistella gastronòmica.

Premi «Quins bolets» per a Cuixart

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat des de l'octubre del 2017, rebrà el guardó «Quins bolets» que s'atorga cada any en el marc de la fira del bolet. A diferència dels últims anys, que eren reconeixements a persones que feien promoció de Vilada i el Berguedà a fora, enguany el guardó «té un caire més reivindicatiu, per la situació política que vivim», assenyala Quim Pons. S'atorga el premi a Jordi Cuixart «pel seu compromís amb Catalunya». El recollirà Blanca Llobet, membre d'Òmnium.