Tal com explica l'alcalde de Solsona, David Rodríguez, en la seva tradicional felicitació als ciutadans mitjançant el programa de la festa major, tot parlant de l'aniversari de la concessió del títol de Festa Patrimonial d'Interès Nacional, «(...) preservar la tradició i el patrimoni que ens identifica i, al mateix temps, intentar innovar per mantenir viu l'interès del conjunt de la ciutadania és la premissa que ens guia cada any en la programació» de la festa major. L'alcalde, a més a més, parla de l'obtenció, aquest any, del segell de Ciutat amb Caràcter que atorga l'Agència Catalana de Turisme; i en fa responsable, en bona part, el «seu patrimoni cultural popular».

I els elements folklòrics de Corpus i la festa major són una part molt important d'aquest patrimoni popular i els reiterats protagonistes de la festa major. Any rere any, les majestuoses figures dels quatre gegants, acompanyats pel drac, la mulassa, el bou, l'àliga, els nans, els cavallets i els nens i nenes del ball de bastons, desfilen pel nucli antic de la ciutat al so de la inconfusible tonada de l'orquestra Patinfanjàs; però malgrat que es tracta d'un espectacle repetit, els solsonins aficionats al folklore i els més petits esperen amb candeletes que els improperis abandonin el Quarto dels Gegants on habiten la resta de l'any i surtin al carrer.

Tot i que la major part de les peces que formen aquest conjunt folklòric són propietat de la Confraria de la Mare de Déu del Claustre (excepte els vestits del ball de bastons i dos cavallets, que són de l'Ajuntament de Solsona), fa molts anys que les gestiona l'Agrupació de Geganters, l'entitat responsable del seu manteniment i la seva exhibició i que és formada per solsonins de diferents edats i ambdós sexes.

Potser són peces inanimades, però quan els portadors s'introdueixen a les seves entranyes els gegants i les bèsties agafen vida i dansen amb elegància delectant els presents, o bé treuen foc per la boca atemorint els petits. Potser només són figures de cartó pedra, però per als solsonins són gairebé part de la família, aquella que només veuen per la festa major i per Corpus, i amb les quals estableixen una relació íntima i difícil d'explicar.

Vegeu el programa d'actes de la Festa Major de Solsona clicant aquí