Notícies | Agenda

Els actes tradicionals no volen perdre pistonada

Es manté en el programa el ball de l'almorratxa, en què els dansaires estrenaran vestits nous dissenyats a partir d'una recerca històrica
14-08-2019 05:47
0 vots
Ball de l'almorratxa del 2018, en què van participar 12 parelles ARXIU PARTICULAR

Ball de l'almorratxa del 2018, en què van participar 12 parelles ARXIU PARTICULAR

Tot i que la música sigui un dels punts clau de la Festa de Sant Roc, alguns dels actes tradicionals segueixen sent part important de la Festa Major de Gironella.

L'acte més tradicional i antic de la festa és el ball de l'almorratxa. L'origen del ball es remunta a l'edat mitjana i és una representació de com el senyor feudal de la zona tenia el poder d'enllitar-se amb les núvies que s'acabaven de casar amb la seva parella. L'almor-ratxa és l'objecte que utilitza el senyor feudal per perfumar les dones durant la dansa. Aquest ball tindrà lloc durant el Festival de Dansa Folklòrica Vila de Gironella, que, amb motiu de la seva 50a edició, presentarà els nous vestits del ball de l'almorratxa dissenyats a partir d'una recerca històrica.

Abans del festival, en què també participaran l'Esbart Manresà i l'Esbart Sant Jordi de Gironella, es farà el llançament dels tres coets i el pregó de la festa major a la plaça de la Vila.

El ball de l'almorratxa tornarà a fer-se diumenge al matí després de la missa de festa major dedicada a sant Roc. Serà novament a la plaça de la Vila, on aquest ball s'unirà a la ballada de gegants de Gironella i Viladomiu Nou, la cantada amb la cobla Coral Estel i la ballada de sardanes amb la cobla Ciutat de Manresa.

Els més petits també podran reviure alguns dels actes que més els van fer gaudir l'any passat. L'espectacle infantil La gran empastifada, amb Jordi Callau, seguirà l'estela del Marremango del seu germà Pep Callau, que ja es va fer l'any 2018. També es tornarà a celebrar la batalla de confeti.

El tradicional acte de comiat i proclamació de l'hereu i la pubilla de Gironella tornarà a formar part del programa d'enguany, més concretament durant la nit de divendres al Local del Blat. La proclamació del nou padrí i la nova padrina de la Fundació Sant Roc serà un dels últims actes dels set dies de la Festa Major de Gironella.

Tot i això, també hi ha nous actes que es volen obrir pas dins del programa de festa major, i una de les principals novetats de l'edició d'enguany és el carnaval d'estiu refrescant, que tindrà l'acompa-nyament de la xaranga Zebrass Band, i del qual es podrà gaudir dissabte a les 20.00 h a la plaça de la Vila, abans del llançament dels coets i del pregó de festa major.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook