Notícies | Agenda

Avià recorda els orígens a l'era amb el Segar i el Batre

Els pagesos tornaran a mostrar, diumenge, com eren les feines del camp antigament
11-07-2019 21:40
0 vots
Pagès durant les feines al camp de Santa Maria, l'any passat, durant el Segar i el Batre arxiu/sílvia belmont

Pagès durant les feines al camp de Santa Maria, l'any passat, durant el Segar i el Batre arxiu/sílvia belmont

L'era de Santa Maria d'Avià s'omplirà de nou aquest diumenge, 14 de juliol, amb la nova edició de la Festa del Segar i el Batre. L'Ajuntament i la comissió de festes el Segar i el Batre mantenen viva aquesta tradició per no perdre de vista quin és el passat, en aquest cas, de la pagesia. La festa serveix per recordar com es treballava antigament al camp i per fer un homenatge a un ofici que encara es manté al municipi, i a la comarca, però que ha anat evolucionant amb el pas dels anys.

Com sempre, el programa d'activitats es desenvoluparà pràcticament en la seva totalitat als camps de Santa Maria d'Avià. Durant tot el matí es duran a terme demostracions de segar, garbejar i batre a càrrec de la colla de segadors d'Avià. Tal com ha explicat l'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, ja fa una colla d'anys que joves segadors s'apunten a la tradició acompanyant els seus avis, pares, tiets o d'altres familiars. «De moment tenim una part de la festa que està assegurada», deia Canal. El que costa més és trobar joves voluntaris que se sumin a col·laborar amb la part de l'esmorzar tradicional. «Ens falten mestressos i mestresses que serveixin l'esmorzar típic que feien els segadors. Molta gent no hi dona importància, però era vital pels pagesos alimentar-se bé per fer una feina tan dura», recorda Canal.

Durant l'esmorzar -que també podran tastar els visitants- hi haurà música tradicional a càrrec de la Cobla Catalana de sons essencials, que juntament amb la Coral Santa Maria d'Avià i el Grup de Dansaires i Bastoners d'Avià interpretaran la Cançó i Dansa del Segar i el Batre, que va ser estrenada el 2015 per retre homenatge a les tasques del camp.

Els visitants a l'era de Santa Maria també podran passejar per la fira de productes i eines de pagès, així com veure de prop la demostració de fer cordes i filar llana, entre d'altres

Fira del cereal

Per segon any consecutiu, el Segar i el Batre es complementa amb la Fira del pa i derivats del cereal que tindrà lloc un dia abans, demà dissabte, al nucli antic d'Avià. Tal com ha explicat la regidora de Festes Sara Subirana, l'objectiu és dinamitzar la festa tradicional que es fa a l'era de Santa Maria i ampliar-la donant importància al cereal, el producte protagonista de la celebració, i omplint d'activitat el barri vell. A partir de les 5 de la tarda hi haurà activitats relacionades amb el cereal i els seus derivats com un taller de fer pa i un altre de com elaborar aperitius amb base de pa i cereals. També hi haurà un tast de cerveses i, per acabar, un concert acústic de Fil-ferro, a la plaça Abat Oliba, durant el qual hi haurà servei de bar i food trucks perquè els assistents puguin sopar.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook