El festival Espurnes Barroques arriba al seu darrer cap de setmana amb la celebració de sis activitats, entre les quals el concert que oferiran el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i el grup de música antiga La Caravaggia a la basílica de la Seu de Manresa. Sota la direcció de Xavier Puig i Anna Romaní, els intèrprets d'ambdues formacions protagonitzaran el recital Ensalades i madrigals del Renaixement català.

El compositor Mateu Fletxa el Vell (1485-1553) va ser coetani d'Ignasi de Loiola i tant la seva música com la del seu nebot, Mateu Fletxa el Jove, i altres contemporanis com Pere Alberch, Joan Brudieu i Lluís de Milà, sonarà aquest diumenge a la ciutat on el futur sant va sojornar el 1522. La basílica de la Seu acollirà diumenge (20 h) la cloenda del cicle, un darrer concert que culminarà amb el tast d'un dolç i d'una copa de d'Abadal a l'atri.

La jornada a la joia patrimonial del gòtic manresà començarà a les 18 h, amb un taller de danses de verema i del renaixement, a l'atri del temple. Laura Sintes, intèrpret de música antiga i ballarina experta en danses històriques, impartirà un curset per aprendre a ballar pavanes, gallardes, branles i minuets, amb música en directe. Els participants podran actuar en la prèvia del concert a la Seu. L'activitat és oberta a tothom, amb pagament per taquilla inversa.

'Le Grand Tour', al Bages

L'altra cita imprescindible del dar-rer cap de setmana del festival Espurnes Barroques tindrà lloc durant dos dies i recrearà l'univers sonor i musical dels viatges que duien a terme els nobles dels segles XVIII i XIX per Europa.

Dissabte, a les 18.30 h (de 4 hores, 25 euros), Santi Mirón (viola de gamba) i Maria Altadill (soprano) protagonitzaran a Sant Miquel de Castelltallat una vetllada que començarà amb una xerrada de la historiadora Roser Parcerisas sobre els viatges en l'època del barroc i els camins de Castelltallat. Després, serà el torn dels dos músics, que tocaran peces de Monteverdi, Caccini, Bassani, Correa de Arauxo i Kapsberger, entre d'altres. La jornada es clourà amb un sopar a peu dret creat per Jaume Biarnés, un xef expert en cuina històrica i col·laborador de la Fundació Alícia.

La segona part de Le Grand Tour continuarà l'endemà, diumenge, a les 12.30 h, a l'església del Poble Vell de Súria (d'1.30 h, taquilla inversa), amb el sextet instrumental Sons d'Antiga, format per Marina Betés i Alejandro Mateo (violins), Monika Czyzewska i Daïna Mateu (traversos), Alba Villar (violoncel) i Darío Tamayo (clavicèmbal). En el repertori, obres de Bach, Telemann, Händel i Marais, entre d'altres, a l'interior d'un temple ampliat durant el barroc. Per arrodonir l'experiència, es convidarà els assistents a un vi piment i un petit tast de cuina històrica.

Una hora abans de l'inici del concert, els membres de Sons d'Antiga xerraran amb el públic assistent en una tertúlia oberta i gratuïta davant de l'església. L'activitat es presenta com una oportunitat perquè els espectadors puguin conèixer les interioritats de la interpretació històrica i els instruments que toquen.

Ballar com a l'Anglaterra del XVII

Demà dissabte, a les 11.30 h, al santuari de Coaner (de 2 h, 12 euros), el quartet menorquí Il Gesto Armonico oferirà el concert Dancing with the dancing master, acompanyat de la ballarina Laura Sintes. Eva Febrer (violí), Dimitri Kindynis (viola de gamba), Ferran Pisà (tiorba) i Albert López (percussions històriques) executaran un programa amb música i danses de l'Anglaterra del segle XVII.

Autors com Nicola Matteis, Thomas Baltzar, John Playfor, Charles Simpson i Henry Purcell sonaran en una vetllada que convidarà qui ho vulgui a ballar seguint els aprenentatges que impartirà Laura Sintes. Després del concert, hi haurà l'oportunitat de fer un tast de la mel de Cal Fuster, maridada amb dolç i salat, i tast dels vins de Comalats.