Des que ara fa cinc anys es va constituir la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central (TAV-CC), els seus impulsors, amb l'artista Roser Oduber al capdavant, han reclamat insistentment a l'administració espais per a les arts visuals. Amb la darrera renovació de la junta, on continua Oduber com a presidenta i ara amb Joan Ferrer (tresorer) i Esperança Holgado (secretària), va sorgir la proposta d'un nou projecte, titulat «Contemporanis», que «vol donar reposta a una de les macances més visibles al sistema cultural manresà: l'absència d'un programa dedicat a l'art contemporani», remarca Oduber.

I per posar fil a l'agulla, la TAV-CC ha volgut recuperar la sala de la Plana de l'Om com a espai expositiu amb una mostra de Mònica Campdepadrós, «Diversitat aparent», que avui s'inaugura a 2/4 de 8 del vespre i que es podrà visitar fins al 7 de juny. De fet, recorda Oduber, «aquesta sala va ser en el seu moment una bona plataforma per a molts artistes joves com Àngels Freixanet, Joaquim Falcó, Lourdes Fisa o jo mateixa.... en els inicis de la nostra trajectòria. Volem recuperar aquest esperit i oferir l'oportunitat a joves creadors i creadores per exposar les seves obres. D'aquí neix «Contemporanis».

L'emblemàtica sala es va inaugurar el 1992 com a seu de la Fundació Caixa Manresa i al llarg de dues dècades va mantenir una programació estable d'exposicions que es va estroncar el 2013 quan ja pertanyia a la Fundació Catalunya-La Pedrera. Des del 2014 la gestiona l'Ajuntament de Manresa, a través de Manresana d'Equipaments Escènics, un conveni que es va renovar enguany per vuit anys més. La Taula d'Arts Visuals de la Catalunya Central ha negociat amb la regidoria la utilització de la sala, que els la cedeix per al projecte «Contemporanis». «Sabem que ha de tenir uns mínims de rendabilitat però creiem que un espai d'ús públic ha de servir per a més», reivindica Oduber. La idea inicial, tenint en compte que «la sala té un calendari ja compromès», és que «Contemporanis» faci dues exposicions fins a final d'any. La primera s'inaugura avui, i la segona, explica Oduber, «a la tardor». Ambues, «molt relacionades amb l'espai de gènere vist per dos artistes vinculats a Manresa».

De fet, com diu Oduber -directora també del CACiS, el Centre d'Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç, de Calders-l'artista que inaugura la proposta «té una trajectòria al darrere però està en un moment de creixament. És el perfil que busquem, amb vincles al territori i a la recerca de nous valors. Hi ha molt talent a casa nostra que passa desapercebut. Amb una programació, que volem que tingui continuïtat també es pot recuperar públic».

Mireia Campdepadrós (Barcelona, 1968) és, segons Oduber, «una artista inquieta que ve del concepte més visual i plàstic, que ha begut del disseny i a la qual és difícil d'encotillar: treballa la tridimensionalitat, les instal·lacions... i ha participat en diferents projectes artístics a la Catalunya Central, com Visuals, el 2014».