El paisatge de l'Alta Segarra és ple de secrets enterrats en els quilòmetres de galeries mineres que han deixat els més de 150 anys d'explotació del carbó, una activitat no prou reconeguda que va obrir la porta a la industrialització, potenciant al mateix temps el comerç i millorant les comunicacions amb l'arribada del ferrocarril i la construcció de camins i carreteres.

Amb el tancament de la darrera mina, el 1994, la tradició minera de la conca va quedar completament silenciada i per això, en un exercici per recuperar la memòria vinculada a la mineria, els ajuntaments de la Mancomunitat de l'Alta Segarra han apostat per documentar el llegat de més de 150 anys d'activitat minera, una realitat que ha deixat a la zona un pòsit patrimonial no només paisatgístic i arqueològic, sinó també social i d'identitat. I ho han fet amb una web (www.minerialtasegarra.cat) i una exposició que es podrà visitar gratuïtament fins diumenge a l'Esplai de la Gent Gran.

El contingut de l'exposició i de la web que recuperen la memòria minera de la Conca de l'Alta Segarra es vehicula a través dels testimonis orals de miners entrevistats entre els anys 2016 i 2017. En total, hi han participat fins a set testimonis que, des de diferents èpoques, relaten les seves vivències a les mines ( vegeu desglossat de la part inferior). La mostra consisteix en 10 plafons on s'explica la situació i els orígens de la conca minera, els miners, l'organització del treball, les eines, els mètodes d'extracció i el transports, les condicions, etc. A més, s'hi poden veure alguns materials originals de les mines de Calaf com una barrina, escodes i carbó, entre d'altres.

L'objectiu de l'exposició, que es pot visitar de 10 a 1 del migdia i de 3 a 7 de la tarda, és que arribi a la resta de municipis de l'Alta Segar-ra que comparteixen aquest llegat històric de l'explotació mineria. En aquest projecte hi ha participat també Thanks Studio, amb el disseny web, l'Arada Creativitat Social, amb la realització de les entrevistes i producció del projecte i l'Ajuntament de Calaf, en el disseny de l'exposició.