Notícies | Agenda

Vuit colles caramellaires ompliran Súria de cants i danses el Diumenge de Pasqua

La població viu intensament la tradició de les caramelles, que amb uns 900 participants són les més grans de Catalunya
11-04-2019 22:10
0 vots
Ball de bastons, l'any passat a Súria arxiu/maria agut

Ball de bastons, l'any passat a Súria arxiu/maria agut

Les caramelles són una tradició del tot arrelada a Súria. El Diumenge de Pasqua mou prop de 900 cantaires i dansaires de totes les edats, agrupats en colles. N'hi participen 8: el Tro Gros (cants, trabucaires i ball de cascavells), la Llanterna (cants), el grup juvenil del Foment Cultural (cants, grup orquestrals, danses i ballestes), els grans de l'Agrupació Sardanista (cants, danses i bastoners) i també els infants, el grup infantil del Foment Cultural (cants, grup orquestral i danses), Altatxu (cants, bastoners i ball de mosses i fadrins) i la coral Sòrissons.

Per Pasqua, les caramelles omplen els carrers de Súria de música, cants, danses i colors. Formen part del Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya i això ha fet que en els darrers anys s'hagi notat un augment de visitants que volen conèixer de prop la festa i contagiar-se de l'entusiasme i l'emoció amb què la viuen els suriencs.

Tot i que el diumenge (dia 21 d'abril) serà el dia central, amb caramelles, sopar i concert amb la Zarigüella, Strombers i Sixtus, a Súria l'activitat ja comença el Dijous Sant, també es fan actes el Divendres Sant i el Dissabte Sant és el dia de caramelles a pagès, sopar i trobada caramellaire, cercatasques, i concert amb el Quinto Carajillo i DJ Mc Doloff. (Vegeu els actes detallats i horaris a sota).

Fira de Rams

Abans de les caramelles de Pasqua, Súria celebra aquest diumenge, 14 d'abril, la Fira de Rams. En destaca la trobada de gegants, amb la participació de vuit colles: Callús, Cardona, el Poble Nou de Manresa, Navarcles, la Roca del Vallès, Sant Llorenç Savall i les colles surienques Geganters del Gorg de l'Olla i Geganters i Grallers del Poble Vell. La cercavila i la posterior ballada serà després de la benedicció de Rams davant de l'església (12 h). I a la tarda, ballada de sardanes amb la Cobla Súria.

Altres propostes per als visitants són l'exposició de fotografia que es podrà veure des de demà i fins al 30 de juny a Cal Balaguer del Porxo, i la visita al Centre d'Interpretació del Castell.

Restauració del Gegants Vells

La presentació de la restauració dels Gegants Vells de Súria és un acte destacat dins de la programació de la Setmana Santa i la Pasqua. Es farà demà, dissabte, a les 6 de la tarda a l'església del Roser. També s'hi presentarà el llibre Els gegants de Migmón. L'odissea centenària dels Gegants Vells de Súria, de l'historiador Albert Rumbo. Com a cloenda, ball de gegants «Si aneu a Súria» o «Dansa de Falgars», a càrrec dels Geganters i Grallers del Poble Vell i dels Geganters del Gorg de l'Olla.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook