La vuitena edició del projecte 'Fem Òpera!' farà pujar a escena gairebé 650 alumnes de secundària en cinc funcions, dimarts, dimecres, dijous, divendres i dissabte (20 h), a la sala gran del Kursaal. Impulsat des del Servei Educatiu del Teatre Kursaal de Manresa, que compta amb el suport d'ICL Iberia, el Fem Òpera és el primer dels 5 projectes que aquest any hi ha en marxa, adreçats a alumnes de P2 i fins a 4t d'ESO d'escoles de la Catalunya central.

En aquesta edició interpretaran una adaptació de l'òpera 'Brundibar' de Hans Krása, obra que ja es va treballar en la segona i la quarta edició del Fem Òpera!. Tornarà al Kursaal protagonitzada per gairebé 650 alumnes de 1r i 2n d'ESO de 12 centres de secundària (de Manresa, Calaf, Berga, Súria, Sallent, Igualada, i Sant Joan de Vilatorrada), una dotzena de joves actors-cantants solistes i la Camerata Bacasis Manresa.

Els personatges amb més protagonisme del Fem Òpera! d'enguany (un total de 9, titulars i 2 covers) van sortir del càsting que es va fer el mes de novembre passat al Kursaal, en què hi van participar una cinquantena de nens i nenes d'entre 10 i 14 anys. Estaran acompanyats per 3 solistes adults.

Tots els grups participants han treballat l'òpera pel seu compte (a les classes de música, els alumnes de secundària; i als assajos habituals del curs, els músics de l'orquestra) en uns assajos supervisats pel director musical de l'espectacle, Lluís Arguijo, i la directora escènica, Ada Andrés.

En aquesta edició, la Camerata Bacasis, dirigida per Jordi Coll i formada el 2011 per joves músics formats al Conservatori Professional de Música de Manresa, serà la base musical de l'espectacle, que s'engruixirà amb els gairebé 650 alumnes dels centres de secundària que hi participaran (130 i escaig a cada funció) i que es troben en dos assajos conjunts abans de l'estrena de l'espectacle. Enguany s'han augmentat el número de sessions (l'any passat en van ser tres) perquè la posada en escena requereix de major moviment i per tant s'ha reduït el número d'alumnes participants per cada sessió.

Brundibar, que ens parla de llibertat i solidaritat, està basada en les representacions que els nens jueus van fer de l'obra al camp de concentració de Terezin, a la República Txeca, on el mateix autor, Hans Krása va ser deportat. L'òpera va ser representada unes 55 vegades, aconseguint transmetre una sensació de normalitat als nens deportats. En la pel·lícula propagandística "El führer regala una ciutat als jueus", rodada en aquest camp de concentració, s'utilitzava un fragment de l'òpera per intentar enganyar als espectadors, presentant la vida suposadament agradable dels deportats. Poc després, Hans Krása i la majoria dels qui intervenien en l'òpera van ser assassinats a Auschwitz.

Aquest espectacle vol apropar la música contemporània als adolescents i també reflexionar sobre la situació viscuda a Alemanya durant la segona Guerra mundial amb l'intent d'extermini del poble jueu.

Quin dia actuen les diferents escoles?

Dimarts 9 d'abril - 1r ESO Alexandre de Riquer (Calaf) i 1r ESO La Salle (Manresa)

Dimecres 10 d'abril - 2n ESO Xarxa (Berga). 2n ESO Vedruna (Berga) i 1r ESO Mig-Món (Súria)

Dijous 11 d'abril - 1r ESO Llobregat (Sallent), 1r ESO Pere Vives Vich (Igualada) i 1r ESO Ave Maria (Manresa)

Divendres 12 d'abril - 1r ESO Cardener (Sant Joan de Vilatorrada) i 1r ESO Badia i Margant (Igualada)

Dissabte 13 d'abril - 1r ESO FEDAC (Manresa) i 1r ESO Pius Font i Quer (Manresa)