Dues parelles d'amics es posen a prova amb un room escape al bar-ri d'Hostafrancs, on recentment s'ha trobat el cadàver d'un home esquarterat. Aquest joc de moda dona nom a la nova creació de Joel Joan i Hèctor Claramunt, Escape Room, un dels grans èxits de la cartellera teatral, que va fer temporada al teatre Goya de Barcelona -on tornarà, del 18 de desembre a l'1 de març del 2020- i que aquest cap de setmana arriba al Kursaal de Manresa, en tres funcions amb entrades exhaurides: 2.400 espectadors en dos dies. «Necessitàvem aire fresc després d' El Crac. És un divertimento», explicava Joel Joan en la presentació de l'obra. Tot i tractar-se d'una comèdia, Escape Room «genera suspens», i el terror que viuen els personatges, interpretats per Oriol Vila, Àgata Roca, Paula Vives i el mateix Joel Joan, els permet parlar de les «debilitats» humanes.

Escrita i dirigida per Joan i Claramunt -després que els dos creadors participessin en aquest joc-, el muntatge reuneix quatre amics que queden per fer un room escape on hauran de resoldre enigmes, i posar a prova la intel·ligència i l'enginy, per sortir d'una estança. Però, tan bon punt es tanca la porta de l'habitació, s'engega el compte enrere de 60 minuts -com un room escape real- i comencen a passar coses estranyes. Volien, explicava Claramunt, personatges molt «identificables», que cada un tingués alguna cosa per amagar, «com passa al teatre i a la vida».

«Qui no hagi estat mai en un room escape segurament li farà gràcia provar-ho. Qui hi hagi estat, en reconeixerà algunes dinàmiques», remarcaven. I és que l'obra, remarcava Joan, «és un petit trencaclosques», com el joc. Al parer dels autors, l'obra és «molt localista» i «actual», ja que se situa a Hostafrancs el 2018 i les referències a l'actualitat barcelonina són constants. Però «aquest localisme tan bèstia ens universalitza la història. Pot funcionar a qualsevol ciutat on hi hagi locals de room escape». I és que, malgrat el to de comèdia, «per fer riure has de tenir molta veritat».