El Festival Espurnes Barroques, que es va estrenar el maig i juny passats amb una bona acollida de públic (una assistència mitjana del 60%), vol mantenir la flama durant l'any i per això ha creat les Espurnes de Tardor, que oferirà dos concerts aquest cap de setmana, a Sant Cristòfol de Freixinet (Riner) i a Santa Maria de Coaner (Sant Mateu de Bages). El festival ofereix música barroca davant d'altars barrocs, i al final hi ha un petit tast de cuina barroca.

Josep Barcons, membre de la direcció artística del festival Espurnes Barroques, explica que «tenim la idea molt clara de fer el festival a la primavera, perquè és desestacionalitzat. A l'estiu ja hi ha molta oferta i en aquesta època la gent ja té ganes de sortir». Però no es vol concentrar tota l'oferta en les dates principals, sinó oferir activitats durant tot l'any al territori que constitueix aquesta proposta artística. Abraça nou municipis de quatre comarques que han preservat importants mostres d'art barroc: Riner, Pinós, la Molsosa, Estaràs, Sant Ramon, Pujalt, Calonge de Segarra, Sant Mateu de Bages i Súria. També s'està estudiant fer alguna proposta un cap de setmana d'hivern, però la voluntat és, sobretot, consolidar l'oferta tardorenca.

En aquesta ocasió s'ha programat un primer concert (dissabte, 18 h) a Sant Cristòfol de Freixinet, on el festival encara no havia fet cap concert. S'ha escollit perquè la jove formació Dichos Diabolos, que ja va actuar com a sextet a Sant Miquel de Castelltallat, es presenta en format duet, i situarà el clavicèmbal, un gran instrument, al mig de la petita nau. Marc Sumsi (clavicèmbal) i Emiliano Pérez (corneta i flauta) acostaran així l'estètica del primer barroc amb un programa que presenta l'art de les agumentacions i disminucions (Pro variatione) que cultivaren els compositors a cavall dels segles XVI i XVII: Cabezón, Vásquez, Palestrina, Picchi, Schmelzer, Schop, Locke...

El segon concert (diumenge, 12 h) serà a Coaner, i aprofita la col·laboració encetada amb el Festival de Música Antiga de Palma de Mallorca per portar un trio de la Finnish Baroque Orchestra. Davant del retaule de Segimon Pujol de Gurb interpretaran un programa amb Purcell, Bull i Matteis, combinat amb composisions del finès Olli Virtaperko (1973). Serà l'única actuació que faran a la península Ibèrica.