El Museu d'Art Contemporani de Barcelona obre una nova presentació de la seva col·lecció. L'exposició Un segle breu: Col·lecció Macba ocupa tota la primera planta del museu i ha arribat per quedar-s'hi un llarg període de temps, durant el qual la presentació anirà renovant el contingut.

L'exhibició dels fons del museu proposa un recorregut cronològic, des dels anys 20 fins a l'actualitat, i té grans peces de la col·lecció, d'artistes com Calder, Jean-Michel Basquiat, Joan Miró, Jorge Oteiza, Antoni Tàpies i Joaquim Torres-García. «La presentació permanent de la col·lecció és central en la nostra estratègia, 30 anys després el museu està en condicions de fer aquest relat», diu el seu director, Ferran Barenblit.

Comissariada per l'equip del Macba, la nova presentació inclou moltes de les obres més emblemàtiques de la col·lecció, en un seguit d'àmbits dedicats a les etapes culturalment i socialment més significatives del segle XX i principi del XXI. «Tenim data d'inici però no de final», explica Barenblit sobre la intenció del museu respecte a la mostra. Presentar la col·lecció de forma «permanent» és un «punt central» en l'estratègia «futura» del museu. «Després de 30 anys de col·leccionisme, el museu està en disposició de fer la narració d'aquest segle curt; una narració sempre canviant i dinàmica», matisa Barenblit. I és que la presentació s'anirà modificant amb el temps, i hi haurà canvis de peces i de sales, «perquè no hi ha una sola manera d'explicar les coses».

Barenblit destaca que aquesta transformació permanent es farà mantenint algunes lògiques. La primera, la idea que una visita al Macba permeti sempre fer «un recorregut per aquest segle breu», per la història de l'art del segle XX i XXI: «no volem renunciar-hi». L'altra, no oblidar la línia de qüestionament i diàleg amb la realitat a través d'un art «que reclama el paper polític dels artistes i de l'espectador».

L'exposició arrenca el 1929, i recull el testimoni de la ruptura amb les formes d'art establertes en les primeres dècades del segle XX. «La col·lecció del Macba és sobretot posterior, però tenim la possibilitat de mostrar aquell assaig de modernitat amb la qual es dialoga després», apunta. La mostra avança cap al nus de la col·lecció, dels anys 60 i amb el fil del maig del 68, per avançar cap als 70, 80, 90 i les dues primeres dècades del XXI.

Al recorregut, el Macba exposa algunes de les obres més emblemàtiques de la seva col·lecció. S'hi troben obres d'Alexander Calder, Joaquim Torres-García, Eugènia Balcells, Jean-Michel Basquiat, Guerrilla Girls, Juan Muñoz, Joan Miró, Jorge Oteiza, Ewerker Collective i Miralda, entre d'altres.