Un conte musical de nova creació que explica el pas del temps, dirigit a infants d´entre 1 i 6 anys. L´espectacle L´Arbre de la Jana és la proposta per a públic familiar que obrirà demà, en triple sessió (12, 17.30 i 18.30 h), la nova temporada de programació d´Imagina´t, a càrrec del grup vocal Mezzos. Vingut des de Cervera, el conjunt integra dins de la història música instrumental en directe, teatre, cançons i dansa, en un muntatge que es farà finalment al teatre Conservatori i no a la sala petita del Kursaal, com estava previst inicialment.

«És un espectacle curt i de petit format: dura uns 20 minuts. Ho hem fet així expressament, perquè està pensat per a famílies amb nens molt petits», explica la soprano Esther Llopis, una de les integrants del grup. «Fins i tot l´hem arribat a representar en llars d´infants, amb nadons de mesos. És molt visual, a l´escenari hi ha molt color i contínuament van sortint elements molt vistosos. Això fa que els nens estiguin molt atents», assegura. «Últimament es fan espectacles infantils amb molt soroll, molt exagerats. Hem anat a buscar una cosa curta, suau i dolça, i la veritat és que fins ara ha funcionat molt bé».

El conte se situa a la tardor, en un moment en què l´arbre -que és l´element central de l´espectacle- perd les fulles, i fa un recor-regut a través de les diferents estacions de l´any amb la protagonista, la Jana, i quatre personatges més. «A través de les estacions s´explica el pas del temps i els diferents ritmes de la vida. Hi ha elements molt distesos, com les flors, les fulles dels arbres i els sons de la natura, fets corporalment i amb instruments», explica Llopis.

De fet, el muntatge inclou instruments que van des de la viola al xilòfon, passant pel kazoo, el güiro, el tambor o la pandereta. També hi ha una part de dansa, amb coreografies pròpies.

Cançons noves i tradicionals

El grup vocal Mezzos, format per Esther Llopis, Isabel Badia, Neus Garravé i Montserrat Mestre, que no participa en aquest muntatge, és un conjunt que també es mou en altres estils, a banda de les produccions per a públic familiar. «Fem música religiosa i música gospel, i en aquests formats hi som totes quatre». Després que l´any 2012 s´iniciessin en el món dels espectacles infantils pedagògics amb un primer muntatge sobre el Nadal, La música en colors, L´Arbre de la Jana és la seva segona creació. El conte musical inclou cançons pròpies i també de tradicionals, com la dels Reis d´Orient, que van lligades als diferents moments i festivitats de l´any.

«Algunes de les cançons les hem compost nosaltres directament per a aquest espectacle. Està bé que n´hi hagi de nova creació, però també creiem que és molt important incloure les cançons tradicionals de sempre, perquè no es perdin. Les hem arranjat a tres veus i amb instruments», explica Llopis. «Són cançons que els nens coneixen, perquè les han treballat a les escoles, i en molts moments el conte dona peu a que participin i s´afegeixin a cantar amb nosaltres. Les cançons són molt atractives».

Els objectius pedagògics que hi ha darrere del muntatge són que els infants «quedin admirats i relaxats davant l´espectacle» i descobreixin, a través de la natura, com funciona el cicle de la vida. «Que comprovin els elements característics de cada estació de l´any, com ara els colors o les festes, i entenguin què és el pas del temps», diu Llopis, que assegura que prefereixen estar a prop del públic que no pas damunt d´un escenari. «Ens agrada estar a prop dels nens per poder gesticular».

Després de l´espectacle inicial, la programació d´Imagina´t continuarà el 29 de setembre a la Plana de l´Om amb una versió amb ombres xineses, titelles i marionetes del conte del Pinotxo. L´octubre i el novembre hi haurà tres propostes més.