Un piano que flota. Amb aquesta original proposta artística desembarcarà diumenge al pantà de la Baells la companyia francesa La Volière aux Pianos, després de donar la volta a França i d´haver creuat fronteres fins a Bèlgica i Espanya. Amb un muntatge inèdit que combina música, cant i dansa, Piano du Lac està de gira pel nord de l´Estat espanyol durant dos mesos i dimecres vinent també farà parada al Solsonès, a l´embassament de Sant Ponç. L´any passat ja va ser a Astúries, i ara s´estrena a Catalunya.

El projecte, autogestionat, es basa en una idea nòmada de l´art. Des que va néixer als Alps francesos fa quatre anys impulsat per l´artista Voel Martin, ja acumula 170 representacions i 50.000 espectadors. Artistes i piano se situen a la vora de llacs, rius o platges i proposen una vetllada poètica i musical al cor dels paratges naturals dels països que visiten.

«Es tracta d´un concert musical únic, amb un piano que va flotant», explica Mónica Cofiño, una de les artistes del projecte. «Cada dia busquem aquesta unió amb l´aigua, els rius i els llacs, i els convertim en teatres naturals a l´aire lliure. Fem servir el paisatge, la llum i el territori que ens envolta», assegura. «El piano té diverses posades en escena, es busca el contrast de l´instrument amb l´aigua i l´enlluernament, molt màgic i especial. Cada lloc és un nou escenari, i cada dia hi ha un color diferent. La representació es fa al capvespre, amb il·luminació natural», afegeix.

Espectacle eclèctic

A cadascuna de les gires, els artistes canvien i aporten el seu toc personal al projecte. «És un espectacle diferent cada vegada, ja que l´equip canvia. Es manté la idea del viatge aquàtic i la posadda en escena», explica Cofiño.

A Catalunya, el quartet d´intèrprets estarà format per la pianista francesa Alice Rosset, la cantant brasilera Camila Ronza, l´artista francès Voel Martin -creador del projecte, bussejador i trompetista, que actuarà des de l´aigua jugant amb diversos elements- i la mateixa Mónica Cofiño, ballarina, que s´encarregarà de la dansa. «L´espectacle viatjarà des de la música clàssica fins a la música brasilera, i les coreografies donaran el toc poètic a la posada en escena», comenta Cofiño. Entre el repertori, hi haurà peces de ballet clàssic, com Carmen o El llac dels cignes, i música que anirà des de Chopin fins a la samba i la bossa nova. Una proposta inèdita de fusió, eclèctica i en moviment.

Els pianos, element central

La companyia francesa que impulsa el projecte, La Volière aux Pianos, està especialitzada en l´univers del piano i en l´arquitectura artesanal al voltant d´aquest instrument. Entre els seus espectacles, hi ha muntatges de pianos carrusel, penjats als arbres i fins i tot en un globus aerostàtic.

«Actuar en un llac és força diferent, tot es mou més», explica Cofiño. «La gravetat canvia, i com a ballarina això té una repercussió. Hi ha una escena en què jo em tiro directament a l´aigua. Al principi costa, cal adaptar-se, però és molt emocionant. La metàfora de mantenir-se surant a la superfície és molt bonica». En cas de pluja, el muntatge es manté, ja que l´estructura i els artistes es cobreixen i poden seguir tocant. Es recomana portar paraigua, cadires, coixins i tovalloles.

Al final de l´espectacle, es convida els músics d´entre el públic a tocar el piano flotant i prolongar el concert. El finançament funciona amb el sistema de taquilla voluntària: es recomana un preu de 10 euros, però cadascú pot triar la quantitat que vol pagar.