Una nau industrial del port de Tarragona reconvertida en temple romà. El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona ja es troba instal·lat al Tinglado número 4 del Moll de Costa, de forma provisional, mentre durin les obres de reforma de l´equipament, que no es preveu reobrir fins al 2022.

Després d´un llarg i complex trasllat, el museu s´ha endut les 207 peces arqueològiques més emblemàtiques del seu fons, que sintetitzen la història de la Tarraco romana i també del museu centenari, que habitualment exhibeix 1.100 peces exposades i en té més de 5.000 al magatzem. D´aquestes, se n´ha fet una acurada selecció: des d´una imponent estàtua cuirassada de l´emperador August fins al conegut mosaic de la Medusa, passant pel lampadari conegut com el Negret. Són 800 m2 d´instal·lació que emula un temple romà, amb 18 columnes dibuixades sobre lona que pengen del sostre i ajuden el visitant a recórrer els vuit àmbits en els quals es divideix l´espai, que ha suposat una inversió de mig milió d´euros.

Malgrat ser una exposició que sintetitza les peces més representatives del museu i de la història de la Tàrraco Romana, el punt d´arrencada i final de la mostra és d´estil contemporani. D´entrada, el visitant es troba una sèrie de 54 càmeres fosques encarades a la mateixa peça -un cuirassat del teatre romà de Tarragona- i en donen cadascuna una visió diferent. Aquesta obra, que va formar part de l´exposició Sotto luce, és l´inici d´un recorregut cronològic i temàtic pel passat romà de la ciutat.

A la mostra es poden veure des de peces de gran format, com l´estàtua sense cap que representaria August, de més de 2 metres d´alçada, fins a un parell d´aplics decoratius en forma de mules (fulcres), que decorarien el respatller d´un triclini d'una família benestant, fins ara no exposats.

La làmpada de peu del Negret, el mosaic de la Medusa, un mosaic d´opus sectile, la Nina d´Ivori articulada i cinc retrats imperials de marbre blanc són altres tresors romans que s´exposen al recinte, amb un total de 207 objectes entre les 18 columnes que volen recrear el temple romà en una nau industrial del 1913. En l'últim àmbit hi ha una exposició fotogràfica i un audiovisual que recull tot el projecte del trasllat que es va presentar el 2017 i s´ha anat materialitzant al llarg de tot un any.

«Resumeix l´essència de Tarraco, vuit segles de la història de la ciutat, i l´essència del museu», va explicar Mònica Borrell, directora del centre. Elsa Ibar, directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, va recordar el pla per arribar a una gestió conjunta entre Generalitat i museu. També va dir que ja es treballa en la segona fase del pla director de les muralles (portal de Baixada del Roser).