Notícies | Agenda

«Nínidress» planteja la pederàstia i l'abús als infants a partir d'un ésser mitològic

Tràfec Teatre porta el seu últim espectacle de denúncia al Teatre Municipal de Berga el proper cap de setmana
24-04-2018 18:11
0 vots
Imatge promocional ARXIU PARTICULAR

Imatge promocional ARXIU PARTICULAR

El nou especacle de Tràfec Teatre és Nínidress i aborda la pederàstia i l'abús infantil, una problemàtica social que sovint és silenciada. Nínidress és un personatge mitològic creat per la companyia que alhora és el concepte al voltant del qual gira l'obra.

Lydia Canals explica que «és com un personatge mitològic que podries trobar al diccionari de la mitologia grega, és una barreja de nimfa, nina, nena, tot fusionat amb una cosa tan actual com el vidre, que tant pot ser transparent com tallant per matar-te, o fins i tot t'hi pots emmirallar. És una cosa molt maca però que alhora pot tallar-te».

L'espectador s'enfronta a un ésser «que és un personatge nou dels nens i les nenes que han patit abús infantil, són molt bonics, són angelets però poden arribar a lluitar molt per tornar-se a aixecar i, en certa manera, tornar a viure».
Es tracta, segons admet la mateixa directora i fundadora de la companyia, d'una obra molt dura: «Aquí hi ha la cosa, és un tema del qual ningú no vol parlar perquè és molt dur. I vam apostar per fer-ho».

L'espectacle parteix d'un personatge real, l'escriptor Charles Dogson, conegut per Lewis Carroll, i autor d'Alícia al país de les meravelles. A partir de la seva pedofília, segons explica Canals: «Partim d'una cosa molt teatral i bonica perquè en realitat tots els pederastes o abusadors tenen un vessant encantador i atractiu i després exerceixen el seu superpoder sobre els nens. A partir del conte engegem i evidentment que posem el tema en evidència, és el que volem; que se'n parli i no es tapi tant».

Els actors de Tràfec han visitat la Fundació Vicki Bernadet –dedicada a l'atenció integral de l'abús sexual infantil–, d'on han tret el convenciment que la problemàtica és molt més estesa del que sembla: «No ho sabem però pot ser que a la nostra mateixa escala n'hi hagi tres casos». A Nínidress hi actuen sis actors, dels quals dues són nois i quatre, noies. L'escenografia és de Jesús Alsina, la projecció de Jordi Plana i la música, de Carlos Carbajo, que també fa d'actor. L'obra dura una hora. El procés de creació del guió es va iniciar fa quatre anys i, després d'una pausa, s'ha reprès posteriorment.

Nínidress es representarà al Teatre Municipal de Berga dissabte que ve, 28 d'abril, a 2/4 de 10 de la nit, i l'endemà, diumenge, a 2/4 de 7 de la tarda. El preu de les entrades és de 12 euros.

Posteriorment, la companyia la portarà a diversos concursos per mirar de representar-la més. Canals ha remarcat que de l'obra «n'esperem, per una banda, que vagi com l'última i, de l'altra, fer visible aquest problema i que, tant de bo, pugui ajudar algú, cosa que segurament no sabrem mai. És la nostra manera de plantejar el problema».

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook