Notícies | Agenda

Balsareny es vesteix de festa major

Els actes arrenquen aquest divendres i s'allargaran fins al dimarts 25 d'abril
21-04-2017 08:17
0 vots
El ball de la faixa, dansa pròpia de Balsareny, es farà el dimarts 25 d'abril al migdia Arxiu/Mireia Arso

El ball de la faixa, dansa pròpia de Balsareny, es farà el dimarts 25 d'abril al migdia Arxiu/Mireia Arso

La festa major ja es palpa i es respira a Balsareny, on des d’avui, divendres, i fins dimarts es farà un lloc l’activitat lúdica i cultural. D’aquest divendres en destaca la cercavila d’inauguració d’aquesta tarda i l’espectacle itinerant Transhumància, que és una de les dues propostes de teatre al carrer de la programació d’aquests dies. Després, pregó, focs artificals, boti-farrada, i a la nit, concert i ball amb l’Orquestra Selvatana. Segons el regidor de Festes i Joventut de Balsareny, Albert Otero, «pensem que serà una nit potent, igual que ja ho va ser l’any passat amb l’Orquestra Maravella. Esperem que es torni a omplir el pavelló». 

El cap de setmana, dissabte i diumenge, seran dos dies plens d’actes, (que podeu consultar clicant aquí). Els de d'aquest dissabte «podríem dir que van més dirigits al jovent», comenta Otero. Al matí, hi haurà concurs de pesca infantil i cagada de la mula, i al vespre destaca el Cercatapes (ruta gastronòmica per nou bars del poble) i el concert de la nit (amb els grups Manel, Sherpah i Revoltijo).

El diumenge de festa major s’escau que és Sant Jordi, motiu pel qual la jornada serà especial, amb parades de roses i llibres al carrer, roda d’esbarts infantils i juvenils, i actuació d’El Sobrino del Diablo. A la tarda, show del grup La il·lusió, del Casal de la Gent Gran, i ball amb Joan Vilandeny. D’aquesta manera es tancarà un cap de setmana de propostes diverses i variades, i dilluns serà un dia més reposat, però sí que hi haurà, a la tarda, la segona jornada de teatre al carrer, amb The Incredible Box, dirigit a públic infantil i familiar. «Animem a sortir al carrer a gaudir de teatre de franc», diu Otero. I dimarts, Sant Marc, tornarà a ser un dia fort, marcat per la tradició i el folklore.

Dimarts, actes més tradicionals
Els tradicionals balls de Sant Marc seran l’acte central del dimarts 25 d’abril. Gegants, gegantons, grallers, bastoners i dansaires ompliran la plaça de l’Ajuntament, on també es farà el ball de la faixa, la dansa pròpia de Balsareny i l’aportació més important del poble al folklore català.

A la tarda, destaca el cafè concert amb la cobla Principal de Berga. També l’entrega de premis del 38è concurs de pintura a l’aire lliure, que cada any aplega una cinquantena de participants de tot Catalunya. I l’espectacle de Meugenio Reubicando al genio, «una obra d’humor que val molt la pena», destaca el regidor Albert Otero. Es tracta de l’humorista Toni Climent, l’imitador més reconegut d’Eugenio, «fa 25 anys que es posa a la seva pell i ho fa a la perfecció», amb acudits que fan riure a pler als espectadors.

«La festa major és una de les celebracions importants del poble i la idea de l’Ajuntament és potenciar-la», explica Albert Otero, regidor de Festes i Joventut. Per això, la voluntat és «donar-li un impuls i que no s’estanqui». L’any passat ja s’hi va apostar fort i «enguany hem seguit la mateixa línia: que sigui una festa més oberta, participativa, amb activitats per a totes les edats i per a tots els públics». 
 
S’ha dissenyat una programació «atractiva per a petits i grans, per a balsarenyencs i visitants», considera Otero. També opina que la festa major ha de ser una festa «que mantingui la tradició però que alhora innovi, amb l’objectiu de fer-la més participativa». 
 
Es mostra satisfet del pograma d’actes d’aquesta edició, i espera que el públic respongui.  De fet, també aplaudeix el fet que diverses entitats s’han sumat a participar en diferents actes de la festa major. A més, el consistori cedeix les barres dels concerts i la botifarrada a entitats de Balsareny per tal que «puguin tenir guanys per a la seva autogestió», destaca Otero, que afegeix que «creem sinergies entre ajuntament i entitats, i també amb empreses locals».

Sant Jordi

En plena Festa Major de Balsareny, el 23 d’abril, és Sant Jordi. I enguany és un diumenge. Per això l’Ajuntament ha decidit celebrar-ho de forma especial i fer-lo més lluït. És el dia del llibre i de la rosa, i no hi faltaran parades amb aquests productes. Es concentraran a la plaça de la Mel, on també  la biblioteca municipal muntarà un estand amb lectures recomanades. Enmig de roses i llibres, cercavila gegantera amb els K+sonen de Balsareny, i al migdia, a la mateixa plaça de la Mel, es farà una roda d’esbarts infantils i juvenils del Bages, «un acte que en el context de Sant Jordi quedarà molt bonic», apunta Albert Otero, regidor de Festes i Joventut. Inclourà la participació dels dansaires dels Pastorets de Balsareny i esbarts de la comarca.
 
El Sobrino del Diablo
S’ha programat   una obra «pensada per a l’ocasió», de temàtica de Sant Jordi. El Sobrino del Diablo Power Trio presentarà Història de la literatura en nou cançons, un espectacle que combina música i petits monòlegs en to humorístic. «Serà un repàs des del mite de Sant Jordi i la lírica i l’èpica medievals fins a Joc de Trons, passant per autors destacats com Fray Luis de León, Shakespeare, Cervantes, Bram Stoker o Tolkien, en nou divertides cançons», especifica Albert Otero.  Serà una jornada amb propostes «atractives» per a tots els assistents. També es muntarà un food truck, amb menjar i beure.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook