Poques vegades són tan propícies per visitar els museus de la ciutat com la festa major, dates en què les portes d´aquests centres s´obren gratuïtament per afavorir el coneixement d´unes col·leccions que no són conegudes per tothom. El Museu Comarcal de Manresa i el Museu de la Tècnica són els punts d´atenció en aquest camp dins el programa d´actes, des de divendres fins dilluns que ve.

L´edifici de la Via Sant Ignasi que acull el Museu Comarcal de Manresa es podrà visitar lliurement dissabte, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h, i diumenge i dilluns en horari de 10 a 14 h. Però si algú no vol esperar i desitja fer un tast de la riquesa patrimonial de l´equipament, avui (21 h) es porta a terme una nova sessió de l´acció teatral El Museu és una farsa... al temps del barroc, oberta al públic.

El Museu Comarcal de Manresa destaca per la seva col·lecció de retaules barrocs, però les seves sales són testimoni d´un patrimoni arqueològic, històric i artístic que es remunta al neolític i transita pels segles fins a arribar a la contemporaneïtat. Com a prèvia d´aquest viatge, el visitant és convidat a conèixer l´evolució del paisatge del territori des que un llarg braç de mar unia la Mediterrània amb el que ara és el Cantàbric. Per a qui vulgui conèixer la riquesa que exposa el museu pot participar en les visites guiades que es faran dissabte i diumenge, a partir de les 11.30 h.

D´altra banda, dins de l´edifici hi ha altres espais que acullen exposicions temporals. Aquests dies se n´inauguren quatre. Fins diumenge, hi ha la mostra «L´Àliga i els gegants de la ciutat de Barcelona visiten Manresa». Dissabte es fa la posada de llarg de la mostra «I les nenes, a cosir! Modistes i cosidores a la Manresa d´abans». En el camp de l´art, ja es pot visitar «Lluís Uró i l´art a Manresa i el Bages al temps de la República», i a partir del 5 de setembre estarà oberta «Els altres noucentistes» ( www.museudemanresa.cat).

L´altre gran centre expositiu de la ciutat és el Museu de la Tècnica (www.parcdelasequia.cat), que explica la importància de la indústria de la cinteria a la ciutat, d´una banda, i la importància de la Sèquia per la vinguda de l´aigua a Manresa, de l´altra. Des d´avui fins dilluns, el centre obre de 10 a 14 h (des d´aquest agost hi ha un servei d´audioguies), i aquest darrer dia s´hi podrà accedir lliurement. Les visites guiades obertes al públic tindran lloc a les 11 h («La sèquia i l´aigua») i a les 12 h («La cinteria»). D´altra banda, el Museu de Geologia Valentí Masachs resta tancat per vacances i reobrirà el 15 de setembre.