El Setge de Cardona de 1711 es donarà a conèixer a través d´un documental històric que recrearà alguns dels principals fets bèl·lics de l´enfrontament que van protagonitzar, durant la Guerra de Successió, els defensors del Castell de Cardona, aliats de la causa catalana, contra les tropes invasores de l´exèrcit borbònic de Felip V.

El documental, que es titularà "1711. El Setge", es rodarà, en la seva major part, a la vila de Cardona i s´emetrà per TV3 el proper mes de setembre, coincidint amb la commemoració de l´11 de Setembre de 2012. Els impulsors del projecte, l´empresa audiovisual cardonina E2S Productora i Lavinia Productora, en associació amb TV3 i la col·laboració de l´Ajuntament de Cardona, esperen que el documental contribueixi a donar a conèixer la història de l´heroica resistència de Cardona i el seu castell davant l´atac de les tropes borbòniques.

"1711. El Setge" es començarà rodar el 4 de juny amb un important desplegament de mitjans tècnics i figurants de la vila per recrear els fets més destacats del setge. Les escenes de ficció complementaran el contingut del documental que se centrarà en explicar les claus de la victòria que els defensors del castell van aconseguir contra l´exèrcit de Felip V. Diversos especialistes participaran al documental i aniran descobrint els principals fets i escenaris del setge de Cardona.

Presentació pública del projecte. 24 de maig al teatre Els Catòlics

El projecte es presentarà públicament a Cardona el proper dijous 24 de maig a dos quarts de nou del vespre, al teatre Els Catòlics. L´acte és obert a tothom i hi participaran els responsables d´E2S, Lavinia i l´alcalde de Cardona Ferran Estruch.

A banda d´explicar les característiques del projecte es convidarà als veïns a participar en el rodatge del documental que es farà entre els propers mesos de juny i de juliol. Igualment, l´Ajuntament de Cardona ha enviat una carta a totes les entitats cardonines per demanar-los la seva col·laboració en un projecte que contribuirà d´una forma molt evident a la projecció exterior de la vila ducal.

El darrer baluard de les llibertats catalanes

El castell de Cardona va resistir durant la Guerra de Successió diversos atacs de les tropes borbòniques. En el primer d´ells, les tropes francoespanyoles van assetjar el Castell i la vila durant 34 dies. Entre el 17 de novembre i el 18 de desembre de 1711 les tropes aliades de l´Arxiduc Carles d´Àustria van resistir l´embat de l´exèrcit de borbònic i, finalment, van aconseguir trencar el setge i derrota l´exèrcit de Felip V.

La victòria catalana a Cardona va allargar la guerra 3 anys més fins el setembre de 1714. El 18 de setembre de 1714, una setmana més tard que Barcelona, i quan tot el país ja estava controlat per l´exèrcit borbònic, el castell de Cardona, darrer baluard de les llibertats catalanes, va capitular a mans de Felip V posant fi a la Guerra de Successió. El passat mes de desembre Cardona va commemorar els 300 anys del Setge de 1711 amb diversos actes al Castell de Cardona en els quals va assistir el Conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell.