Un documental de TV3 sobre les obres de la Sagrada Família mostra per primera vegada les úniques imatges en moviment d'Antoni Gaudí, preses el 1925, un any abans de la seva mort, durant el casament de les filles d'un ebenista que treballava amb l'arquitecte. Amb el títol Compte enrere, el documental, que s'estrena diumenge dins l'espai 30 minuts, mostra l'estadi en què es troba la construcció de la basílica i per això segueix el procés des de l'extracció d'una pedra concreta en una pedrera de Lugo fins a la seva col·locació en una de les torres centrals del temple.

Roser Oliver, directora del documental juntament amb Carles Señalada, va explicar ahir que el fil conductor és «explicar el repte constructiu». A última hora, la possibilitat de tenir les imatges de Gaudí, que TV3 perseguia des de feia 17 anys, va fructificar per la bona disposició de la família i «per fi, aquestes imatges han sortit de l'àmbit familiar, on han estat durant 92 anys, i a partir d'ara Gaudí ja no serà una imatge fixa, es pot veure quina planta tenia, com caminava».

En el documental, el besnét d'aquest ebenista, Frederic, explica que el seu avantpassat, Joan Munné, era un dels tres ebenistes de Gaudí, tenia una tartana i l'arquitecte l'aprofitava per fer la seva visita setmanal a la Colònia Güell. En aquestes travessies van entaular amistat, fins al punt que l'ebenista va invitar l'arquitecte al casament de les seves filles. Va ser un dels nuvis qui va filmar les imatges de Gaudí durant el casament, amb prou feines un minut, fetes amb un equip Pathe Baby, que havia comprat per la seva passió pel cinema.

El reportatge descobreix les innovadores tècniques constructives que han permès accelerar de manera exponencial el ritme de les obres de la Sagrada Família per tal d'aconseguir l'objectiu d'acabar la part arquitectònica de la basílica el 2026, en el centenari de la mort de Gaudí.