El personatge més emblemàtic de la Warner Bros, Bugs Bunny, compleix 75 anys. Va ser el 27 de juliol de 1940 quan el murri conill va aparèixer per primera vegada en un curtmetratge de la sèrie Merrie Melodies. Tal va ser l'èxit de la seva aparició, que es va convertir en la mascota de la Warner i en tot un símbol en la història de l'animació.

Encara que el seu debut oficial va tenir lloc el 1940, abans ja hi va haver curtmetratges amb un personatge anomenat Happy Rabbit, un esbós del que després es convertiria en Bugs Bunny i que va aparèixer en quatre curts. Després va arribar 'A Wild Hare', la primera vegada en què se'l va poder veure com a Bugs Bunny i on s'enfrontava al caçador Elmer. No va haver d'esperar més i va ser precisament en el seu debut on va dir per primera vegada la seva conegudíssima frase: "Què hi ha de nou, vell?".

'A Wild Hare', escrita i dirigida per Tex Avery, va ser tot un èxit i va convertir a Bugs Bunny en un dels personatges fixos dels curtmetratges de Merrie Melodies. Tanta va ser la popularitat que va aconseguir, que es va convertir en la mascota de Warner.

També és veritat que el seu èxit va coincidir amb la Segona Guerra Mundial, on la seva popularitat va créixer enormement gràcies als curtmetratges de propaganda de l'època on -amb una actitud àcida i entremaliat- es burlava i enfrontava a l'armada japonesa o líders nazis com Hermann Göring i fins i tot a Adolf Hitler. Tan profund van calar els curtmetratges en la societat nord-americana, que el conill va ser nomenat Sergent Mestre pel Cos de Marines d'Estats Units.

La mascota de Warner

Segons el llibre dels rècords Guinness, Bugs Bunny és el personatge animat que ha aparegut en més pel·lícules (tant curtmetratges com llargmetratges) que qualsevol altre.

El personatge es manté més viu que mai als seus 75 anys, segueix sent una de les estrelles de les sèries de televisió i curtmetratges de Warner, com també es preveu que se'l torni a veure a la gran pantalla en la seqüela de 'Space Jam' , que podria comptar amb l'estrella de la NBA LeBron James com a protagonista.

El 1985 es va convertir en la segona figura animada en tenir una estrella al Passeig de la Fama d'Hollywood, i en l'únic personatge que rivalitza amb el popular Mickey Mouse, la mascota de Disney.

Aquesta rivalitat es va poder veure a la pel·lícula 'Qui va enganyar a Roger Rabbit'?, on Warner va accedir a prestar als seus icònics personatge a Disney amb la condició que apareguessin en les mateixes escenes que els seus contraparts i que la durada fos la mateixa. Amb la qual cosa, el film es va convertir en l'únic on Bugs Bunny i Mickey Mouse van poder veure's les cares.

Un altre moment de rivalitat va ser quan Bugs Bunny es va convertir en el primer personatge animat a tenir un segell a Estats Units. El segell es va convertir ràpidament en un dels més cobejats pels col·leccionistes filatèlics.

Groucho Marx i Clark Gable com a inspiració

Bugs Bunny és tota una icona de la cultura popular que no coneix fronteres. És un personatge conegut arreu del món. A Espanya se li va traduir el nom, se'l va anomenar inicialment Serapio. No obstant això, aquest nom va durar només fins a 1962, quan ja se'l va començar a dir Bugs Bunny.

L'àcid i satíric humor del personatge està inspirat en l'humor de Groucho Marx. Una altra de les frases icòniques del personatge és: "I tant, ja t'hauràs adonat que això significa guerra!", que l'havia dit abans el còmic.

Dos dels creadors del personatge, Chuck Jones i Fritz Feleng, han explicat que la coneguda posició de Bugs Bunny menjant una pastanaga està basada en una escena de la pel·lícula clàssica de Frank Capra 'Va succeir una nit', on el personatge de Clark Gable tenia la mateixa posició.