És el final d'una època, no només en la ficció de "Mad Men", els protagonistes viuen la malenconia de l'adéu dels 60, sinó per milions d'espectadors davant dels últims set capítols de "la millor sèrie dramàtica de tots els temps", tal com la va definir la revista Rolling Stone.

El compte enrere comença aquest diumenge. I per al 17 de maig, quan arribi el comiat del format creat per Matthew Weiner, guanyador de 15 premis Emmy i quatre Globus d'Or, la cadena AMC haurà emès 92 capítols que, en realitat, segons el seu president, Charlie Collier, són " obres d'art ".

Encara que hi ha un mutisme absolut sobre aquest final, Weiner ha dit el 2011 que la tasca de donar carpetada a la sèrie per a ell era "literalment com fer unes postres".

"Vull tenir el perfecte conyac, la cosa més pura que deixi un regust a la boca, però dins dels paràmetres de la sèrie. No sento que hagi de sorprendre", ha manifestat.

"L'única cosa constant que he tingut en la meva carrera ara s'acaba", afirmava recentment el protagonista de "Mad Men", Jon Hamm, de 44 anys.

"I això et fa obrir els ulls. Em seguiran prenent de debò? ¿Vaig a fer comèdies romàntiques la resta de la meva vida? Què és el següent? I no ho sé. Tant de bo fos prou presumit com per haver tingut un gran pla ", afegia.

Hamm ha indicat que la "foscor" de Don Draper -el nom del retorçat publicista a qui interpretació s'ha explorat "en profunditat i de forma constant" durant la sèrie, cosa que ha tingut repercussió en la seva pròpia vida en forma de "moltes adversitats i molta tristesa ".

Hamm, addicte a l'alcohol

Tot just uns dies després, la publicista de l'actor admetia que Hamm havia completat un tractament de 30 dies per tractar la seva addicció a l'alcohol, un problema que comparteix amb el seu 'alter ego' a la ficció.

La rehabilitació la va completar acompanyat per la seva parella, Jennifer Westfeldt, que en l'edició d'abril de la revista GQ assegurava que "la foscor de Don li ha passat factura a Jon, tot i ser el paper de la seva vida i l'oportunitat que li va donar la carrera dels seus somnis ".

La idea central de la sèrie, convertida des de fa anys en un fenomen cultural, suggeria seguir les aventures dels personatges principals al llarg dels anys 60 mentre feien davant les inseguretats pròpies i del món que els envolta, tot això des de les oficines de l'agència de publicitat fictícia Sterling Cooper, ubicades a Madison Avenue (Nova York).

I amb aquesta idea s'arriba per comprovar les destinacions de Don, Peggy (Elisabeth Moss), Roger Sterling (John Slattery), Joan Harris (Christina Hendricks), Pete Campbell (Vincent Kartheiser) i Betty Draper (January Jones), entre d'altres.

"La forma en què tot acaba té molt sentit", ha apuntat John Slattery.

"Mad Men" va passar de ser un drama d'època difícil de pair -com testificaven uns índexs d'audiència que a la primera temporada amb prou feines aconseguien reunir un milió d'espectadors- a convertir-se en un hipnòtic anàlisi sobre el canvi social d'aquesta era que, finalment, va captivar l'audiència amb pics de fins a 3,5 milions de televidents.

Per als que segueixen al dia els esdeveniments de "Mad Men", Weiner explica que només han de saber que "Els EUA han arribat a la lluna i hi ha un moment de gran optimisme (...). L'agència es ven a McCann Erickson i, amb aquesta pluja de diners de ridícules proporcions, Don s'adona que les millors coses a la vida són gratis ".

Enrere quedaran aquests masclistes homes de negocis, repentinats, fumadors, de vestit i corbata, infidels i envoltats de dones que els fan de comparsa, així com la seva sofisticació i el seu 'look vintage' que han inspirat el gust per la volta a l'estètica ' retro 'en les tendències de moda.

Aquesta ha estat tasca de la dissenyadora de vestuari Janie Bryant.

"La popularitat de la sèrie va provocar de nou aquest amor pels mitjans del segle passat", ha sostingut Bryant. "La sèrie ha influït en la moda, en el disseny dels mobles i fins i tot a la perruqueria i el maquillatge d'avui dia. Ha influït en el nostre cultura popular actual", ha recalcat.