Rutes i excursions

Rutes pel Llobregat

0 vots

Manresa - Barcelona

Un recorregut de tretze quilòmetres (d'una durada de tres hores i quart) amb un desnivell de cent metres.

L'itinerari segueix la riba equerra del Cardener i, passats els àrids i fosslífers roquissars del Mal Balç, gira cap a l'est, per anar a buscar el Llobregat, que delimita pel sud-est el terme municipal de Manresa. Encara que no sempre voreja el riu, ens n'ofereix, des de diferents indrets, una bona perspectiva. Pels qui desitgin entretenir-se més en la visita de racons, sovint inèdits, que la natura amaga entre els meandre del Llobregat, és possible de desviar-se en diferents punts i apropar-se vora l'aigua, sempre respectant la tranquil·litat dels boscos i de le zones de conreu que s'han de travessar i que no són de domini públic.

 

El seu recorregut, que coincideix en bona part amb el traçat del sender PR C-130, travessa una zona poc urbanitzada però alhora fortament marcada per la petjada de l'activitat humana, de la qual la proximitat de l'abocador comarcal i el pas de l'autopista Terrassa-Manresa en són dos dels principals exponents.

 

L'itinerari s'acaba a l'alzinar, esdevingut zona d'esbarjo, de vora la casa de les Marcetes.

 

Del pont Vell a can Font de Cirerencs: El punt d'inici de l'itinerari és al costat del pont Vell, al marge dret del riu Cardeneu. Es travessa el pont i es baixa els graons que hi ha a la seva dreta i s'arriba a la carretera d'Arbrera. Es va carretera avall, en direcció Barcelona. A uns 200 metres es deixa la carretera i es baixa cap al riu per una pista que hi ha paral·lela. Es passa per la font de Sant Pau i s'arriba a una zona d'horts amb casetes.

 

Un tros més endavant, es travesa el torrent dels Llops i es remunta pel seu marge esquerre, s'assoleix l'accés a la casa Milán i se segueix a la dreta, direcció sud-est. Tot seguit es deixa a mà esquerra la carretera que puja a la C-1411 i es traspassa un reixat. A la dreta hi ha les cases de la Fàbrica Blanca i es gira a la dreta i avall, tenint a l'esquerra les cases de la Fàbrica Vermella. Després es tomba cap a l'esquerra i s'emprèn direcció est per un gran descampat. Es passa per sota el pont de la C-1411 i es continua arran d'un filat que queda a la dreta i s'ascendeix per un corriol. Confluència amb el PR C-130. Es va a la dreta, direcció est. Trobem la via dels FC de la Generalitat que uneix Manresa amb Barcelona. L'itinerari comença a pujar fort. Bona panoràmica sobre les instal·lacions de la depuradora de Manresa.

 

Es deixa el camí que se seguia i s'entra al bosc. A uns 270 metres, s'inicia la variant que va a Bufalvent pel Mal Balç, passant per dues pedreres abandonades. Cal continuar cap al sud, junt amb el PR i la marxa de Montserrat trobem un corriol que deixem a la dreta i continuem fins que tornem a confluir amb el PR C-130.

 

Del Mal Balç a Bufalvent (variant): Cal anar per la pista pujant cap al nord pel camí del Mal Balç, girar fort a l'esquerra i a la propera bifurcació agafar la pista de la dreta i tornar a pujar cap al nord. El camí és rost i té graons, a la següent bifurcació cal anar recte.

 

Pujant a mà esquerre, es troba una derivació que porta a una pedrera abandonada. En un minut s'hi accedeix. És un gran mirador sobre la vall del Cardener. Situats novament al camí del Mal Balç, pugem uns 25 metres i trobem una derivació cap a una segona pedrera a mà dreta. Es retorna al camí i es continua pujant fort, hi ha camps de conreu a les dues bandes del camí, es passa pel costat de tres pins solitaris i el camí es decanta cap a l'esquerra, direcció nord-est.

 

Finalment, arribem al carrer Pons i Enric del polígon industrial de Bufalvent. A l'esquerra hi ha la caseta d'un transformador elèctric que pot ser una bona referència per als que facin la variant a l'inrevés. Des d'aquest punt, ens queden dos quilòmetres fins al barri de la Balconada, on podem agafar l'autobús per anar a altres punts de la ciutat.

 

De can Font de Cirerencs al raval de Manresa: Es continua recte per la pista en direcció est i arribem a un trencall. Cap a l'esquerra comença la variant que puja en direcció a les Marcetes. Seguint sempre aquest camí en direcció est i deixant a la dreta el sender que baixa cap al Llobregat i la casa de l'Angle, s'arriba al pont que travessa l'autopista A-18. Es travessa i es continua baixant uns 1,1km fins a arribar al grup de cases del raval de Manresa.

 

Del raval de Manresa a les Marcetes: Es puja cap a l'esquerra tot seguint l'antic camí ral, en direcció nord-oest. Es troba una fita del "Camí Reial". Seguint les marques del sender PR C-130, no es tarda a trobar el pont Foradat i més endavant un pont que travessa de nou l'autopista. A 200 metres després de passar aquest pont connectem amb el camí de can Font de Cirerencs. Es gira cap a la dreta, en direcció Nord, i es baixa suaument. A la dreta hi ha l'autopista i a l'esquerra la costa de les Arnaules. Més avall, es travessa l'antic camí ral i després la carretera BV-1225 (Manresa-Pont de Vilomara).

 

Passada la carretera, seguim pel camí de Viladordis i a 750 metres es troba la desviació cap a l'alzinar de les Marcetes, punt final de l'itinerari. De tornada a Manresa, trobem el barri de Viladordis a 770 metres i el de la Font dels Capellans a 2,7 quilòmetres

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Més plans

Ronda Verda, a Collserola: La Ronda Verda de Barcelona és un circuit per fer, preferiblement, amb bicicleta, ja que aprofita diversos carrils bici, i les característiques dels seus 72 km són ideals per a les dues rodes. És un itinerari circular i consta d

10 rutes per la demarcació de Barcelona

La demarcació de Barcelona té un gran potencial turísticUna opció són les excursions de natura, cultura i història, aptes per fer a peu i moltes també amb bicicleta o a cavall

Les fortaleses dels càtars, com Quéribus, s?alcen majestuoses cap al cel.

Castells amb segell càtar i cel vertiginós

Aquestes talaies van protagonitzar temps convulsos amb guerres territorials que van escriure la històriaPer visitar els castells càtars cal anar ben preparat per afrontar-ne la descoberta

Les pistes són obertes fins al final de la temporada amb una àmplia varietat d'activitats.

Temporada d'esquí de rècord als Pirineus

Les estacions de la vessant nord esperen tancar el curs amb dades espectaculars gràcies a les bones nevades d'aquest hivern Amb la primavera, arriba el temps del senderisme: les raquetes de neu encara tenen molt a dir

La processó de Verges, la més popular del territori gràcies a la  seva Dansa de la Mort<br />

Una dansa molt mediàtica i una processó gran

Verges rep cada any milers de visitants atrets per la seva Dansa de la Mort La processó de Girona reuneix les dotze confraries de la ciutat, entre les quals els Manaies, una recreació de l'exèrcit d'infanteria romà

De:
Fins a: