La província de Girona és una de les principals destinacions gastronòmiques i enoturístiques del món i constitueix un dels focus de creativitat més importants. La combinació del mar i la muntanya és el senyal distintiu de la gastronomia gironina, la fusió de la personalitat i les tècniques culinàries de la regió. En els darrers anys, l’enoturisme s’ha consolidat a la demarcació i ha esdevingut un dels grans atractius de la Costa Brava, i, concretament, de l'Empordà.

Destaca la Ruta del Vi de la DO Empordà, gestionada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona. Un recor­regut que endinsa el visitant en una tradició molt arrelada a aquesta ter­ra, que es remunta a temps dels romans. A partir d’aquesta experiència es pot viure de prop aquesta part de la identitat gastronòmica de l’indret, descobrint tots els secrets dels vins blancs, rosats i negres de la DO Empordà. La ruta aglutina un centenar d’empreses i entitats que treballen conjuntament per difondre l’enoturisme a la Costa Brava.

Diferents cellers de la comarca obren les seves portes per donar a conèixer al visitant els secrets de l’elaboració del vi a través d’experiències fantàstiques. Una visita teatralitzada per entendre de forma amena i divertida com s’elabora el vi. Un tast entre vinyes. Un pícnic sota l’ombra de les vinyes. Una visita amb 4x4 per les terres vitivinícoles. Una descoberta enohistòrica pels jaciments que es conserven. O un tractament de vinoteràpia que permet gaudir de les propietats regeneradores i antioxidants del vi. Aquestes són algunes de les activitats que ofereixen els cellers gironins.

La Ruta també compta amb una oferta àmplia d’allotjaments, que proporcionen molt més que un bon descans en paratges de gran bellesa. D'una manera o altra, aquests indrets estan estretament vinculats a l'enoturisme i permeten endinsar-se encara més en la cultura dels vins de la DO Empordà.

El visitant pot anar encara més enllà en la descoberta d’aquest món visitant els museus del vi. Una opció que permet descobrir el vi més enllà del seu sabor, del seu color, de les seves aromes... A la Ruta del vi es poden trobar espais on s’explica el vessant cultural, històric, paisatgístic i econòmic dels vins de la DO Empordà.

La DO Pla de Bages

La província de Girona, però, no és l’única regió puntera en l’enoturisme. L’acompanya el Pla de Bages, una zona privilegiada, situada enmig de formacions muntanyoses mítiques com Montser­rat i la serra de Castelltallat, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac o el massís de Montcau. Amb importants centres turisticoculturals com el monestir de Sant Benet de Bages, les mines de sal de Cardona, la cova de Sant Ignasi a Manresa o el recorregut de la Sèquia, la comarca presenta una atractiva oferta en constant expansió, tant en l’àmbit lúdic i cultural com gastronòmic.

Els cellers de la DO Pla de Bages ofereixen visites guiades, tastos de vins i activitats per enriquir la cultura del vi. Una de les peculiaritats del Bages són les tines i les barraques de vinya, construccions de pedra seca que es van fer necessàries per als pagesos davant del treball continuat al camp, per guardar l'utillatge agrícola o bé per protegir-se de les inclemències del temps.

Per saber-ne més: Patronat de Turisme ­Costa Brava Girona. www.costabrava.org