Notícies | Planes

De visita pel Call Jueu de la Girona antiga

El Barri Vell gironí guarda les restes d'un passat carregat d'història i que es mostra al món des de diversos àmbits
0 vots
El Barri Vell de Girona guarda els secrets d'una comunitat jueva que va viure en carrers estrets i cases de pedra sòlida.

El Barri Vell de Girona guarda els secrets d'una comunitat jueva que va viure en carrers estrets i cases de pedra sòlida.

Girona ofereix els vestigis d'un passat jueu molt interessant i visitable. Malgrat el temps que aquesta comunitat va romandre a Girona, no es produí la seva integració a la resta de la ciutat. I és que, les diferències religioses i culturals, les tradicions i hàbits van impossibilitar la fusió de les dues societats. A més, s'han de tenir presents les disposicions legals que obligaven els jueus a romandre en una closa determinada i definida: el Call.

En determinats moments es produïren entre els jueus conversions al cristianisme, algunes de les quals visiblement sinceres, i d’altres únicament amb la motivació de salvar les propietats i, tal vegada, la pell. L'antic barri jueu, el Call, es trobava al mig de diversos sectors ben diferenciats del que avui és Barri Vell. Per una banda, el sector oriental, l’actual zona monumental, eclesiàstica: el Palau Episcopal, la Catedral, l’inici de l'accés al passeig Arqueològic per darrere els absis. Per una altra, la nord, l'antic Mercadell i actual plaça de la Catedral, les defenses de Sobreportes i el que havia estat antic burg de Sant Feliu, que va ser annexionat a la ciutat.

Al sud es troba el barri medieval dels ciutadans i els mercaders, i per fi a l'oest, l'antiga muralla que delimita, o uneix, els carrers de la Força i de Ballesteries, el riu, i més enllà, les antigues hortes i molins de la ciutat, el barri del Mercadal i l'Eixample de Girona.

L'existència d’una comunitat jueva a Girona s'endinsa en el temps fins a l’any 982. En el moment de l'expulsió, el 1492, començaren els enderrocs de les tanques exteriors que preceptivament tenien portes, finestres i fins i tot els carrerons, per haver comprat els edificis dels jueus els ciutadans cristians, generalment clergues, pel seu veïnatge amb el Call. Tot plegat és avui un conjunt visitable, amb museu inclòs, reconegut en l’àmbit mundial.

Per saber-ne més: Turisme Girona. www.girona.cat

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Més plans

Les fortaleses dels càtars, com Quéribus, s?alcen majestuoses cap al cel.

Castells amb segell càtar i cel vertiginós

Aquestes talaies van protagonitzar temps convulsos amb guerres territorials que van escriure la històriaPer visitar els castells càtars cal anar ben preparat per afrontar-ne la descoberta

Les pistes són obertes fins al final de la temporada amb una àmplia varietat d'activitats.

Temporada d'esquí de rècord als Pirineus

Les estacions de la vessant nord esperen tancar el curs amb dades espectaculars gràcies a les bones nevades d'aquest hivern Amb la primavera, arriba el temps del senderisme: les raquetes de neu encara tenen molt a dir

La processó de Verges, la més popular del territori gràcies a la  seva Dansa de la Mort<br />

Una dansa molt mediàtica i una processó gran

Verges rep cada any milers de visitants atrets per la seva Dansa de la Mort La processó de Girona reuneix les dotze confraries de la ciutat, entre les quals els Manaies, una recreació de l'exèrcit d'infanteria romà

Un moment de la processó de Manresa.

De passions i processons amb tradició

Teatre religiós amb quatre segles de tradició a Esparreguera i Olesa, i processó renovada a Manresa

De:
Fins a: