Notícies | Planes

Tubinga, una bella ciutat universitària al sud d'Alemanya

Góndoles, 'biergärten' a la vora del Neckar i les petjades del poeta boig Hölderlin són els atractius d'aquest destí
0 vots
La ciutat té una gran quantitat d'edificis antics, castells i palaus. Troovel

La ciutat té una gran quantitat d'edificis antics, castells i palaus. Troovel

L'Hiperión de Friedrich Hölderlin (1770-1843) dubta si romandre al costat dels seus, aferrat a la terra, o escapar del temps dels homes darrere d'un ideal de bellesa ja desaparegut, «tornar una altra vegada al tot de la naturalesa». Aquesta tensió insoluble la va viure el mateix Hölderlin en la seva poesia i la seva vida, i va ser el que va acabar portant-lo a l'afable bogeria de les seves últimes dècades. Les va viure semienclaustrat en una torre de color groc que avui és emblema de la ciutat de Tubinga, al sud d'Alemanya.

Aquí, a la vora del Neckar, que ja flueix ample cap al Rin, va poder descansar per fi Hiperión/ Hölderlin, just en el lloc on havia començat tot: els seus estudis teològics al seminari (Tübinger Stift) i les seves primeres obres. Allà va coincidir amb alumnes de la talla de Hegel o Schelling, amb els quals va compartir discussions filosòfiques i passejos fins a l'Spitzberg o la capella de Wurmlingen, un racó envoltat de vinyes des del qual s'albira en la distància l'imponent perfil del castell de Hohenzollern.

En l'època de Hölderlin, la ciutat ja tenia una tradició centenària com a centre d'estudis teològics. La seva universitat, l'Eberhardiana, data de final del segle XV i és una de les cinc clàssiques d'Alemanya, juntament amb Marburgo, Gotinga, Friburg i Heidelberg. La llista d'estudiants i professors és aclaparadora i heterogènia: Reuchlin, Melanchton, Kepler, Karl Barth, Marcel Reich-Ranicki, Martin Walser, Uhland, Wieland, Ernst Bloch, el president alemany Roman Herzog... Tubinga té fama de tradicional, davant de la cosmopolita Friburg. Però és una de les ciutats més joves d'Alemanya, i fa unes dècades es deia que tenia el nivell de vida més alt del país.

El Neckar és tan afable com una llacuna, per la qual cosa no han d'estranyar les góndoles que el solquen indolentment. Les van portar per a l'esbargiment dels estudiants, però ara també en gaudeixen els turistes. El moll de les góndoles és a prop de la ja esmentada Hölderlinturm (la torre de Hölderlin), que és un petit museu, al costat de Burse, la primera residència d'estudiants. Hölderlin, Hegel i Schelling van compartir habitació a l'Evangelisches Stift, a la Klosterberg. Molt a prop hi ha la imponent plaça del Mercat, amb l'Ajuntament (Rathaus), adornat d'artificis, i la font de Neptú. El Ranitzky o el Marktschenke són dos bons llocs per prendre's una cervesa o un riesling. Des de la plaça, per la Kirchgasse, s'arriba a la Stiftkirche o col·legiata de Sant Jordi, una de les primeres esglésies que es va passar a l'església de Luter, encara que ha cuidat el seu llegat catòlic i manté algunes imatges que mitiguen la seva severitat protestant. A la placeta hi ha una llibreria on va treballar un quant temps Hermann Hesse. Per la Neckargasse s'arriba al pont Eberhard, la millor talaia per a la tor-re de Hölderlin. Una mica més enllà hi ha la gasthaus Neckarmüller, que elabora la cervesa més coneguda de la ciutat i té bons plats locals.

Els estudiants d'Erasmus es reuneixen en bars com Collegium, Stadtpost, Sieben o Schwarzes Schaf. Vegi és un restaurant vegà molt recomanable a Kornhausstrasse. Ammergase és un bonic racó, a prop de l'església jacobita, amb un canal i diverses ter-rasses. En l'àmbit cultural, és ineludible la visita al castell renaixentista, amb diversos museus, entre aquests el d'art antic. Al contrari que el seu famós poeta, Tubinga sembla haver trobat l'equilibri entre la vida i l'aspiració de bellesa.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Més plans

Edificis a Le Grand Place, declarada Patrimoni de la Humanitat des del 1998.

Brussel·les, una ciutat moderna, diversa, culta, freda i verda

La capital de Bèlgica s'obre pas gràcies a la seva varietat i zones enjardinades enmig d'altres ciutats més atractives del continent

Vestíbul de l'Eurostars Museum de Lisboa.

Eurostars Museum de Lisboa, un hotel de luxe al cor de la capital portuguesa

El nou establiment del Grup Hotusa s'ubica en l'antic Palau de Coculim

Un dia qualsevol a l'estació moscovita de Kievskaya.

VIATGES | El metro de Moscou, o el palau del poble

El suburbà més concorregut del món alberga tot tipus d'històries, a més d'una decoració digna de qualsevol museu

Nucli antic de la ciutat de Basilea des del Wettsteinbrücke.

Basilea, la ciutat de les tres cantonades

La ciutat de Roger Federer i Erasme de Rotterdam balla entre tres països: Suïssa, Alemanya i França

De:
Fins a: