Notícies | Planes

Cardona, la sal de la història

Cardona és mina, poble, castell i història · Amb carta de poblament del 888, la sal va ser la seva riquesa i, després, la mineria de potassa · Avui la muntanya de pedra de sal i el castell imponent ens criden
27-03-2017 10:00
0 vots
Fascinants imatges a la muntanya de sal

Fascinants imatges a la muntanya de sal

Cardona és una de les poblacions més interessants de Catalunya, i un veritable descobriment per a qui no en tenia referències o per a qui només en sabia estereotips de població minera en algun lloc de la Catalunya interior. Certament que la vila ha estat durant dècades lligada a l’explotació de la potassa en subsol; per a desgràcia de la seva economia, aquesta font de riquesa ja pertany al passat, però en canvi la geologia que la va fer possible és la raó de ser de dos dels seus atractius més espectaculars: la muntanya de sal i el castell com a protector del nucli medieval.

L’afloració de sal gemma, empesa cap a la superfície per la geologia, va fer de Cardona un enclavament important, amb carta de poblament atorgada per Guifré el Pelós cap a l’any 888. La muntanya és un espectacle de la natura especialment si es penetra a la seva antiga mina d’explotació, o minilla, que amb els anys d’estalactites i estalagmites ha desenvolupat unes formes que degudament il·luminades arriben a ser corprenedores.

Des de la boca de la mina es veu la silueta imponent del castell, testimoni del poder del noble cognom Cardona, en el qual destaca el temple romànic de Sant ­Vicenç, que impressona per les seves dimensions i rotunditat, on Orson Welles va filmar una part de la seva pel·lícula Campanades a mitjanit, i que Jordi Savall ha triat sovint per als seus enregistraments de música antiga.

DETALLS

PIRINEU COMTAL
- Cardona i el seu comtat històric formen part de la ruta turisticocultural Pirineu Comtal: rutes del naixement de Catalunya, una iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat. A través d’aquesta ruta se’ns apropa a l’essència de la formació del país, en què Cardona va tenir un paper fonamental.

DARRERA RENDICIÓ
- Cardona va tenir un paper destacat en la Guerra de Successió, i va resistir quan la capital ja no ho feia. Mentre la ciutat de Barcelona queia l’11 de setembre de 1714, la fortalesa de Cardona es mantenia dempeus i capitulà el dia 18 de setembre d’aquell any, 7 dies més tard.

MÉS INFORMACIÓ A
cardonaturisme.cat

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Més plans

El nou SetBox obre el caps de setmana, versió dia i versió nit

Inaugura a Manresa SET BOX

La nova sala, amb versió diürna i nocturna, obre els caps de setmana d'estiu

Platges de Calblanque, a Múrcia.

Platges de l'Estat en les que pensaràs que estàs al Carib

Descobreix els millors racons per gaudir de l'estiu, en plena natura i allunyats del turisme massiu

Els cirerers en flor del carrer Heerstraße, a Bonn.

Un viatge pels deu carrers més bonics d'Europa

Tot l'encant i la història del vell continent els podràs gaudir recorrent aquests passejos i vies

Una dona camina davant el massís d'Anaga.

Deu penya-segats per als amants del vertigen

De nord a sud i d'est a oest, la costa de la península Ibèrica i les Canàries amaga racons imponents

De:
Fins a: