La Cerdanya forma una unitat definida per uns mateixos trets orogràfics, climàtics i històrics que li atorguen un caràcter particular definit. En aquest sentit, la primera sensació que té el viatger que la trepitja per primera vegada és que el seu territori és únic, que no s´assembla a cap altre. No en va, la Cerdanya és una de les valls més amples d´arreu d´Europa.

La diversitat i la bellesa del paisatge, dominat per la serra del Cadí, la serra de Moixeró i altres massissos com ara la Tosa d´Alp, el Puigllançada i el Pedraforca, ja dins dels límits del Berguedà, fan de la Cerdanya una destinació ideal per als viatgers d´arreu. Els boscos de la comarca, en què predominen els faigs, els pins roigs, els pins negres i els avets, i les seves condicions meteorològiques configuren un entorn natural propi del nord d´Europa i les zones alpines a poc més de dues hores de la costa mediterrània. En definitiva, la Cerdanya és un territori que exemplifica la riquesa del país.

Esport a l´aire lliure

La comarca cerdana és un lloc ideal per gaudir de l´esport a l´aire lliure. En aquest entorn, als visitants se´ls obre un gran ventall de possibilitats per fer activitats físiques: deixant a part la temporada d´hivern, quan la neu ja s´ha fos poden fer-se rutes amb bicicleta tot terreny, recorreguts a peu per senders adequats a totes les edats i condicions físiques, jugar a golf, muntar a cavall, pescar, fer alpinisme i escalada, entre d´altres esports. A la comarca, hi ha diverses empreses i professionals especialitzats en el sector que ofereixen els seus serveis a preus competitius.

Per als qui vulguin practicar el ràfting, el caiac, el piragüisme i altres esports d´aigua, el Parc Olímpic del Segre, ubicat a la Seu d´Urgell (comarca de l´Alt Urgell), és l´opció ideal.

El patrimoni romànic

Per als amants de la història, la Cerdanya és una zona amb un patrimoni arquitectònic i cultural molt ric. La ruta transfronterera del romànic pirinenc, la Via Romànica, travessa de cap a cap les comarques del Rosselló, el Conflent, la Cerdanya i l´Alt Urgell a través del corredor natural que formen les valls del riu Tet i del Segre.

Tot i que el romànic de la Cerdanya està mancat de gran obres i forma un conjunt bastant unitari d´edificis de dimensions reduïdes i de decoració més aviat austera, hi sobresurten alguns exemples, com ara l´antiga canònica de Santa Maria de Talló o l´església parroquial de Sant Pere d´Alp.

A la Seu d´Urgell, cal destacar la catedral de Santa Maria, l´únic temple d´aquesta categoria íntegrament romànic de Catalunya. Segons els estudiosos de l´arquitectura catalana, com és ara Josep Puig i Cadafalch, alguns elements de la catedral són infreqüents en l´edificació que es conserva de la mateixa època i el seu estil no va tenir cap influència en l´arquitectura de la regió.

Visita al museu

El Museu Cerdà, situat al centre de Puigcerdà, és una parada obligada per a els qui vulguin aprofundir els seus coneixements sobre el passat de la comarca. El centre està obert de dimarts a dijous, de deu del matí a dues de la tarda, i de divendres a diumenge, de deu a dos quarts de dues de la tarda. També s´hi poden anar a la tarda: de cinc a vuit, i de dimarts a dissabte. Per més informació cal trucar al 972 88 43 03 o enviar un missatge a museu@puigcerda.cat