El Bages té una tradició vitivinícola que enfonsa les seves arrels en temps immemorials. Tant és així, que alguns historiadors han suggerit que el topònim que designa la comarca és una derivació del terme llatí Bacchus, nom propi del déu romà del vi, la disbauxa i la fertilitat.

És sabut que, abans de la Revolució Industrial, la comarca del Bages era una de les zones d´Espanya on estava més estès el conreu de la vinya. Actualment, però, el Pla de Bages és una de les denominacions d´origen més petites d´arreu de l´estat, pel que fa tant a les hectàrees plantades com al nombre de cellers.

Tot i això, els cellers que integren la DO han sabut preservar i exalçar el valor de les varietats autòctones de la comarca. Aquest treball ha estat reconegut per crítics gastronòmics, restauradors i afeccionats al vi d´arreu de Catalunya, l´estat espanyol i el món.

Un recorregut pels cellers

Per als visitants o locals que vulguin descobrir la riquesa i la varietat dels vins bagencs, la DO Pla de Bages ha dissenyat un recorregut per fer amb cotxe pels cellers que formen part de l´ens regulador.

La ruta, que té dos dies de durada aproximadament, comença a les instal·lacions d´Abadal de Santa Maria d´Horta d´Avinyó i s´acaba al celler de la família Grau, a Maians (Castellfollit del Boix). Al llarg de l´itinerari, els amants de l´enoturisme poden visitar, a més a més, el celler Solergibert, les caves Gibert i el Celler Cooperatiu d´Artés, el Mas de Sant Iscle de Sant Fruitós de Bages, les vinyes Més que Paraules de Fonollosa, el Celler el Molí de Manresa, el Celler Cooperatiu de Salelles, l´Heretat Oller del Mas de Manresa, la petita empresa familiar Fargas Fargas de Salelles, el celler de la DO situat més al nord de la comarca, Can Serra dels Exibis de Navàs, i, finalment, el Celler Sanmartí de Sallent.

En cada població, els visitants trobaran restaurants on es poden maridar els vins de la DO amb la millor gastronomia del Bages. Per obtenir més informació sobre la ruta, cal adreçar-se a l´Oficina de Turisme de Manresa, ubicada en el número 10 de la plaça Major de la ciutat, o bé trucar al telèfon 93 878 40 90.

Per als qui vulguin descobrir les antigues tines de vi de les valls del Montcau a peu o en bicicleta, la DO ha dissenyat una ruta senyalitzada de tres quilòmetres. Per informar-se´n, cal trucar al telèfon 93 831 83 75.