El Consell Comarcal de l'Anoia ha posat en marxa una aplicació per a telèfons mòbils i tauletes per donar a conèixer els castells i les torres de defensa que hi ha repartides arreu de la comarca. En total, l'aplicació 'Anoia, Terra de Castells' dóna informació sobre 25 elements del patrimoni arquitectònic, alguns dels quals tenen més de mil anys d'antiguitat. L'eina s'ha ideat com un element de promoció turística i, a banda de proporcionar informació històrica, també conté tres rutes que s'han elaborat en funció de la situació i l'època en què van ser construïts els castells. El president del Consell Comarcal de l'Anoia, Xavier Boquete, ha reconegut que fins ara el territori no ha explotat prou els seus valors turístics i creu que la comarca s'ha de creure el seu potencial.

El patrimoni arquitectònic de la comarca de l'Anoia compta amb un bon nombre de castells, palaus i torres de defensa, que es troben repartits per tot el territori. Davant d'aquest fet, el Consell Comarcal de l'Anoia va decidir fa un temps crear una marca turística al voltant d'aquest ric llegat que porta per nom 'Anoia, Terra de Castells'. L'objectiu és convertir aquests elements patrimonials en un reclam turístic i, per aconseguir-ho, ja s'ha editat un desplegable amb un mapa on hi ha ubicats 25 castells i torres de la comarca i, ara, es posa en marxa una aplicació per a telèfons mòbils.

Així doncs, l'usuari que es descarregui l'aplicació podrà geolocalitzar els 25 castells i torres de defensa en un mapa de la comarca on hi trobarà informació històrica, però també sobre els serveis que hi ha a cada municipi, així com també altres elements d'interès patrimonial. A més, s'han creat tres rutes turístiques que ressegueixen els castells a través de personatges com Guifre el Pilós, el rei Jaume I o Pere el Cerimoniós. Segons ha detallat la cap de l'àrea de Promoció Comarcal del Consell Comarcal de l'Anoia, Bet Andreu, les rutes s'han dividit per zones i també per èpoques en què van ser construïts els castells, des del segle XI fins el XIV.

Tot i que per a l'aplicació s'han seleccionat 25 castells -els que es troben en millor estat de conservació i tenen més interès turístic-, un inventari que es va fer l'any 2013 va documentar una cinquantena d'elements d'aquestes característiques arreu de la comarca. Entre els escollits, n'hi ha de diferents tipologies, des de torres aïllades com la de la Manresana (Prats de Rei), fins a edificacions situades al centre dels municipis, com els castells de Piera i de Tous, passant per fortificacions allunyades dels nuclis de població com el castell de Claramunt, assentat sobre un turó de 453 metres d'altura i que ocupa una superfície de 5.400 metres quadrats.

El president del Consell Comarcal de l'Anoia, Xavier Boquete, ha explicat que aquest projecte "vol aglutinar tots els municipis de la comarca" a través d'un element comú, com són els castells. Segons Boquete, la comarca encara no ha explotat tot el seu potencial turístic i creu que "molts anoiencs encara no són coneixedors del gran patrimoni que tenim". Per això, considera que aquesta aplicació permetrà atraure turisme de Barcelona i l'àrea metropolitana, però al mateix temps donar a conèixer el patrimoni entre la població local.

De la seva banda, el batlle d'Igualada i diputat de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha explicat que la Diputació ha posat en marxa el projecte 'Barcelona és molt més", que té per objectiu "potenciar el turisme més enllà de la ciutat de Barcelona". Per això, l'alcalde ha explicat que l'ens supramunicipal donarà suport a les iniciatives turístiques comarcals perquè, segons ell, "el turisme és una font d'ingressos i de creació de riquesa i ocupació". "Contínuament sentim que Barcelona té problemes per dirigir tants turistes, doncs nosaltres tenim ganes que els turistes vinguin al territori, coneguin el nostre patrimoni i gastronomia i puguem oferir-los eines perquè puguin gaudir dels nostres paisatges", ha apuntat Castells.

Tot i el poc recorregut en la vessant turística de la comarca de l'Anoia, l'alcalde igualadí considera que la comarca "avança en una línia molt positiva", ja que "s'estan engegat projectes que ens ajudaran a unir-nos". Castells ha enumerat tres iniciatives que poden ajudar a la promoció turística, com són el Camí Ignasià; el Camí del Riu -una via verda que unirà Jorba amb Martorell-; i la iniciativa 'Anoia, Terra de Castells'. El batlle i diputat creu que la comarca "ha de trobar l'encaix" per vendre's a fora, però també als mercats domèstics, ja que "a la província de Barcelona hi ha 5 milions d'habitats i, per tant, tenim un oportunitat molt gran al davant".