Notícies | Planes

Blog A càmera lenta

24 hores convivint amb una família mongola

Descobrim com és el dia a dia en una casa de Mongòlia, des que es lleven fins que se'n van a dormir
15-01-2016 12:45
0 vots
Una mare i la seva filla a Mongòlia. A càmera lenta

Una mare i la seva filla a Mongòlia. A càmera lenta

Deuen ser les set del matí, la mare s'aixeca la primera, es vesteix, obre la porta de la iurta i, per si ja no fa prou fred a dins, entra l'aire congelat de l'albada. La resta de la família es desperta lentament. Tot és un antic ritual. Es renten la cara amb l'aigua ben fresca d'un bidó, encenen el foc amb excrements d'animals (són molt pocs els privilegiats que tenen llenya) i preparen un te de llet, el süütei tsai, amb un gust molt particular.

Tothom esmorza a taula abans de començar amb la rutina diària. Hi ha abundant menjar, als nostres ulls és pa fregit (boortsog), formatge fresc de iac (byaslag), quallada seca (aaruul), mantega, iogurt i quefir. A vegades, si això no és prou (són gent de vida) hi afegeixen una mica de carn que ha sobrat del sopar del vespre anterior. Arriba el moment de diversificar tasques, la dona és l'encarregada de munyir les vaques, esquilar els animals, preparar el menjar, tenir cura de la casa i cuidar els infants. L'home marxa tot el dia a pasturar el bestiar o a buscar llenya per vendre.

Quan es fa fosc tenen la llum d'una bombeta gràcies a una placa solar que tenen a fora. Sopen tard. Tot el que mengen s'ho fan ells (això sí que és menjar de km 0). Sopen diversos dies el mateix: caldo amb fideus, molta carn i greix a quantitats iguals. Ens van explicar que una família de pare, mare i fill de cinc anys es mengen un xai cada cinc dies, és a dir, 72 xais a l'any!

Abans d'anar al llit, prenen una mica de iogurt natural de cabra, contundent però boníssim, mentre fan una mica de tertúlia. Seguidament treuen moltes mantes perquè la nit, malgrat ser principi de setembre, és molt freda, de fet, nosaltres dormim vestits, dins el sac i sota les mantes. Abans d'anar a dormir hi ha rialles, sempre que ens veuen treure els nostres sacs en forma de mòmia. Ens animen a dormir despullats, però amb el fred que fa ni ens ho pensem.

Aquesta experiència, que vam repetir diverses vegades durant tres setmanes, ens va servir per valorar un estil de vida que desconeixíem: unes famílies que s'ho produeixen tot ells mateixos. Us imagineu viure sense bossa d'escombraries? Sense haver d'anar al supermercat cada dos dies? Sense diners? I sense casa fixa amb una hipoteca de trenta anys? Ells planten la casa on volen, hi viuen uns mesos, i cap a algun altre lloc on hi hagi més menjar per al bestiar o menys fred. Són nòmades i, malgrat les condicions extremes, n'estan ben orgullosos!

A càmera lenta

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Més plans

Imatge del centre històric de Dresden

Dresen, una ciutat amb ambient familiar i universitari

La capital de Saxònia manté el seu encant històric entre barris moderns

Un nen a l'aeroport.

Cinc consells per viatjar amb nens en l'avió

Descobreix com entretenir-los perquè no converteixin en un malson el vol de tot el passatge

Vols fer un Interrail perfecte?

Interrail: consells i destinacions

Esbrina com viatjar per trenta països europeus amb només un bitllet de tren

Aurora Boreal la muntanya Kirkjufell, Islàndia.

Set viatges ideals per fugir de la calor

Si t'aclapara la xafogor, et proposem diverses destinacions en què t'oblidaràs de les altes temperatures

De:
Fins a: