Escapades

Vall de Boí: art romànic escudat pels pirineus

0 vots

Pont de Suert (El) - Lleida

Bressol del romànic català, hi trobem nou esglésies gairebé mil·lenàries que l’any 2000 van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco

Passat el Pont de Suert i abans d’agafar el túnel de Vielha, hi ha la vall romànica de Boí. En un recorregut lineal de 25 quilòmetres entre pintorescos poblets de munta-nya des de Taüll fins a Coll, s’alcen nou esglésies gairebé mil·lenàries que formen una de les millors concentracions d’art romànic a Europa i que la Unesco va declarar l’any 2000 Patrimoni de la Humanitat. Vam aprofitar el trajecte de Vielha a Andorra per visitar aquest tresor.

 

El romànic –sense ànim d’intentar convertir aquest paràgraf en una lliçó d’història de l’art, encara que sí en una petita introducció que ajudi a comprendre l’excursió– és en la història europea la primera gran manifestació d’àmplia expansió geogràfica de l’art cristià. El romànic és en essència l’art del cristianisme que gairebé un mil·lenni després ens ha revelat on vivien les comunitats seguidores de la fe de Crist. El romànic a l’estat espanyol es va atrinxerar al nord, ja que en aquesta època el sud era part del gran imperi musulmà. Com tot estil artístic té tres cicles. Els segles X-XI, també anomenats primer romànic, veuen néixer un nou gènere artístic de procedència llombarda, vetust, senzill i de simples i petites formes. Els segles XI-XII són l’època daurada d’un art que s’expandeix gràcies a les rutes de pelegrins i que ens ha donat els millors monuments del gènere. El romànic tardà caracteritza el segle XIII, en què perd la seva identitat i es fusiona amb el primer gòtic. Per saber diferenciar el romànic de la resta d’estils, em limito a la clàssica lliçó que tots rebem a l’escola: arcs de mig punt i pedres escairades però no polides que vesteixen una senzillesa de formes i de materials.

 

Si podeu fer aquesta excursió fora de la temporada alta o un dia entre setmana, estareu de sort. Els caps de setmana la vall de Boí s’omple de turistes, especialment de l’àrea de Barcelona. El turista és en si un ésser maldestre, de lents moviments i que pot arribar a irritar, pel seu impacte social, els habitants de zones turístiques que no arriben a veure en aquests efímers visitants una entrada de riquesa. En l’hàbitat rural de Catalunya els ciutadans de l’entorn metropolità de Barcelona són coneguts com a kamakus, una graciosa paraula que fa al·lusió a la nostra tendència de repetir, sempre que som fora de l’àrea de la metròpoli i cada 90 segons amb la digna cadència d’un rellotge suís, la pesada expressió «que maco, que maco!». La meva parella i jo som mallorquins adoptats des de fa cinc anys, i això ens permet en llocs com la nostra originària i bonica Catalunya tenir la nostra nova filiació i evitar així algunes etiquetes. També se’ns diu pixapins.

 

Situant-vos amb el cotxe a Taüll, podreu gaudir de les joies de la corona de la vall de Boí: Santa Maria i Sant Climent. En aquesta última podreu admirar una fidel reproducció de l’emblemàtic pantocràtor, l’original del qual és al MNAC de Barcelona. Ambdues esglésies presenten la mateixa estructura, una planta basilical amb tres naus, tres absis i un campanar. A Sant Climent, preneu-vos el temps de pujar, amb precaució, a dalt del campanar a una hora en punt, us encantarà l’experiència. A Boí us espera Sant Joan, església molt semblant a les dues anteriors. A Erill la Vall trobareu un dels millors campanars. Una carretera sinuosa i que guanya alçada per metres us porta al bonic poblet de Durro, que acull la Nativitat i l’ermita de Sant Quirc.

 

De tornada a la vall de Boí, a Barruera i al costat de la carretera, podreu visitar Sant Feliu, un bon exemple de fusió entre els dos primers cicles del romànic. En el tram final d’aquesta excursió trobareu Santa Maria de Cardet –espectacular església construïda en dos nivells a causa del fort pendent del terreny– i l’Assumpció de Coll –bon exemple de romànic tardà. Totes dues són en dos poblets als quals s’accedeix per una carretera local i que es desvia uns quilòmetres. Per visitar les nou esglésies amb una mica de calma, us recomano que hi destineu un matí sencer. L’entrada costa 1,5 euros, però podeu adquirir un tiquet per un preu de 6 euros que us permetrà fer tot el recorregut. Vestiu-vos amb roba còmoda i gaudiu-ne.

 

Més informació a topconsulting@topconsulting.es

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Més plans

Un dia qualsevol a l'estació moscovita de Kievskaya.

VIATGES | El metro de Moscou, o el palau del poble

El suburbà més concorregut del món alberga tot tipus d'històries, a més d'una decoració digna de qualsevol museu

Nucli antic de la ciutat de Basilea des del Wettsteinbrücke.

Basilea, la ciutat de les tres cantonades

La ciutat de Roger Federer i Erasme de Rotterdam balla entre tres països: Suïssa, Alemanya i França

Xile és una de les destinacions més atractives de Sud-amèrica

Els viatges que has de fer el 2018

Descobreix les millors destinacions per gaudir de les teves vacances aquest any

Vista d'un dels carrers de l'Havana.

L'Havana: una ciutat de bellesa i contrastos

La part vella és una obra d'art en si mateixa, en un temps aturat, circumdada per places colonials i museus històrics

De:
Fins a: