Quatre nous restaurants catalans han rebut la seva primera estrella Michelin. Es tracta de dos establiments barcelonins d'empremta bulliana com el Disfrutar, de Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, i l'Hoja Santa, d'Albert Adrià i Paco Méndez. A més, la prestigiosa guia ha atorgat una primera estrella a la cuina contemporània empordanesa de l'Hotel Restaurant Empòrium de Castelló d'Empúries i al Tresmacarrons del Masnou.

Així, la Guia Michelin Espanya i Portugal 2016 referma l'aposta de per la pedrera gastronòmica i fa pujar al selecte grup dels biestrellats només dos restaurants, el Zaranda, del Castell Son Claret de Mallorca, liderat pel xef format a Can Fabes Fernando Pérez Arellano, i el Coque de Madrid.

A més de l'anunci dels quatre restaurants catalans que aconsegueixen una primera estrella, la guia també ha constatat la pèrdua de l'estrella que ostentaven el restaurant Comerç 24 -tancat temporalment per reformes- i el Neichel - que va tancar portes al gener per la crisi i que mantenia una estrella des de feia quasi 40 anys. El restaurant Ca l'Arpa de Banyoles i el Manairó de Barcelona tampoc lluiran el 2016 aquesta desitjada distinció perquè no l'han renovat.

D´altra banda, no hi ha hagut moviments entre els xefs i restaurants de la Catalunya Central. Així, al manresà Jordi Cruz se li continua resisint la tercera estrella, tot i que manté les dues estrelles que ja tenia a l´Àbac i una altra a l´Angle, tots dos a Barcelona. Ja ubicats a la Catalunya Central, han mantingut l´estrella el restaurant L´Ó de Món Sant Benet del xef Jordi Llobet i també la manté l´Estany Clar de Cercs. També al Berguedà, Els Casals conserven la seva estrella, tal i com també ho fa el xef bagenc Nandu Jubany amb Can Jubany, de Calldetenes.