Arròs de cabra de mar

0 vots
Arròs de cabra de mar

Preparació típica de la Costa Brava

INGREDIENTS:

  • 500 grams d’arròs bomba o perlat de Pals (4 tasses)
  • 1 cabra d’uns 2 quilos (aproximadament)
  • 1 ceba grossa
  • 5 grans d’all
  • 2 tomàquets madurs grossos
  • 100 grams de pèsols frescos (o més)
  • Sal
  • Oli
  • Pebre (opcional)
  • Aigua (4 tasses per tassa d’arròs) o brou de peix.

Feu a trossos la cabra de mar, procurant no perdre el suc, i feu-los rossejar en una cassola. Traieu-los i guardeu-los.


En el mateix oli feu un sofregit, començant per la ceba i els alls, pelats i trinxats, i afegint-hi el tomàquet.


Un cop evaporat i concentrat, hi afegiu l’arròs i el feu rossejar una mica. Hi tireu els pèsols, hi afegiu l’aigua i quan bulli hi tireu un pols de sal i un de pebre. A mitja cocció hi afegiu els talls de cabra que havíeu reservat. Acabeu-ho de deixar coure, segons el tipus d’arròs utilitzat (uns 18 minuts).

Ha de quedar una mica brouós (amb caldo).
 

Notes:

 

Alguns pescadors feien sofregir només les potes (i també tot el cos, tot i que a vegades es reservava per fer a la brasa o amb cargols) juntament amb la ceba; se solen retirar abans d’afegir-hi l’aigua i l’arròs. No s’ha de llençar el suc de la closca, que alguns mariners anomenen «salsa».

N’hi ha que afegeixen pebrot (verd o vermell) al sofregit, safrà, i fins i tot una mica de vi blanc.

Aquests arrossos, a la costa, es fan a la cassola i, sobretot, amb la cassola de ferro fos i fons bombat dita «catalana», insubstituïble en la cuina marinera. És, per tant, un arròs amb suc.

S’hi pot posar sèpia tallada menuda al sofregit.

Si voleu un gust més intens, substituïu l’aigua per
brou de peix o «fumet» fet amb cap de rap o peix de roca, galeres, crancs, gambes petites, etc.

Si la cabra té corall o «raïm» (rim, a Cadaqués) o és ovada, els ous es mengen crus, potser sobre una llesca de pa o una torrada, o bé s’afegeixen a l’arròs, picats (és a dir, en forma de picada).

El boc, que és el mascle de la cabra de mar, té més potes i no té ous, per tant, és menys estimat; no obstant això, també es feia servir.

 

Autor: Jaume Fàbrega

Mapa d'ubicació

Llibre de receptes

Cerca les teves receptes escrivint aquí el nom del plat o algun dels seus ingredients...