Flaó

0 vots
Flaó

Uns dolços molt antics que es fan arreu dels Països Catalans

INGREDIENTS:

  • Un quilo de farina
  • 400 grams de llard
  • 50 grams de llevat de forner (aproximadament)
  • Mig formatge tendre de Maó amb mitja sal o fat, ratllat
  • 2 o 3 ous.

Feu una pasta espessa amb la farina, el llard i el llevat, que no s’escampi, deixeu-la reposar. Agafeu unes boletes de pasta i aplaneu-les damunt farina; hi col.loqueu una cullerada de farciment; hi col.loqueu l’altra làmina, marcada amb un motlle especial, o amb un ganivet o tallapastes en forma d’una flor o estrelleta; aquests talls coincidiran damunt de la bola del farcit. Aplaneu-ho, sobretot de les vores, retallant-ho amb el tallapastes o emprant un motlle (o, com diu Mestre Robert –cuiner català del s. XV–, unes «forques» –forquilla– o pinces). Feu-ho coure al forn, ja calent, a temperatura mitjana o baixa, durant uns 25 minuts. El farcit s’estufa, s’obre i la pasta surt una mica a fora.

 

Hi ha qui lliga el farciment amb una cullerada de farina, o hi afegeix ous, mantega, un raig d’oli, etc... Una bona proporció són 400 grams de formatge, 2 ous, una cullerada de farina, una d’oli i la farina que admeti. Opcionalment, podeu batre les clares a punt de neu.

 

Podeu substituir el formatge per mató o brossat, afegir-hi canyella o unes fulles de menta.

Mapa d'ubicació

Llibre de receptes

Cerca les teves receptes escrivint aquí el nom del plat o algun dels seus ingredients...