Científics del Centre d'Investigació Biomèdica CIBERobn han demostrat que el consum moderat de vi negre és beneficiós per al desenvolupament i equilibri de la flora intestinal.

L'estudi, realitzat en col·laboració amb investigadors del programa Ingenio-Consolider, ha estat publicat a la revista American Journal Clinical Nutrition.

L'efecte beneficiós del vi es deu als polifenols, que inhibeixen els bacteris no beneficiosos de la microbiota humana i reprodueixen les que sí que ho són, i així asseguren una flora equilibrada i preparada per evitar problemes intestinals, malalties inflamatòries, càncer i obesitat, entre d'altres malalties.

Els polifenols són compostos d'origen natural presents en determinats aliments, amb nombrosos beneficis sobre la salut. A banda del vi negre, es poden trobar en fruita, verdura, vi, cafè, te i xocolata.

Amb proves a tres grups de persones, van observar així que el vi, amb o sense alcohol, però no la ginebra,, augmentava el nombre de bacteris relacionats amb la protecció de determinades malalties.

Tanmateix, una de cada vuit morts d'europeus entre 15 i 64 anys és atribuïble a l'alcohol, segons el projecte europeu Alice Rap, que aglutina més de 150 experts en addiccions i està coliderat per l'Agència de Salut Pública de Catalunya i coordinat per l'Hospital Clínic de Barcelona.