Quan ens posem a preparar la taula abans d´un dinar o un sopar, tenim bastant clar quina peça de la coberteria hem d´utilitzar pel peix, quina per la carn, etc. Però, pel que fa a les copes, ja no ho tenim tant clar. Aquí va algun petit consell per escollir correctament la nostra cristalleria.

El primer que hem de tenir en compte és el format de les copes: res de copes de colors o gravades. Són molt maques i fan molt goig, però a l´hora d´apreciar el color i les tonalitats del vi van realment malament. Són peces que cada vegada han anat quedant més obsoletes, però segur que per casa encara en volta alguna.

Pel que fa a la mida, com més aromàtic sigui el vi, més gran ha de ser la copa. Per tant, per vins negres, generalment copa més gran que no pas pels blancs; per un blanc amb envelliment, copa més gran que per un blanc jove i lleuger.

Finalment, la forma. La forma ens marcarà la intensitat aromàtica que percebem, si notem molt els aromes o no, així com la caiguda del vi dins la boca, destacant unes o altres característiques d´aquest. Depenent de la seva forma, existeixen varis tipus de copes. Les més usuals són la Borgonya (amb panxa i bastant oberta), ideal per a vins blancs envellits en fusta i per a negres subtils, suaus però