De tapes per Manresa és la ruta gastronòmica en què han paticipat aquest juny 22 bars i restaurants de la ciutat, cadascun amb una proposta culinària de petit format. El Gremi d´Hoteleria i Turisme del Bages ha apostat un any més per aquest projecte, «que permet als bars i restaurants transmetre el millor dels productes del territori», i acompanyat d´un quinto Estrella Damm. Tapa i cervesa per 2,50 euros. La iniciativa és llaminera i és una oportunitat per fer-nos una idea del talent que hi ha darrere de cada cuina.

Sortir de la feina i aprofitar el bon temps per asseure´s a la terrassa d´un bar a fer una tapa i una cervesa. O quedar un dissabte a la tarda per prendre una tapa i un quinto. Qualsevol opció és vàlida i tota excusa és bona per tastar les originals creacions dels 22 bars i restaurants de Manresa que s´han sumat a l´edició d´enguany de De tapes per Manresa.

«Les tapes ens identifiquen cada vegada més i tenen bona acceptació», fan ressaltar els restauradors. Tant l´art de fer tapes com la cultura de menjar-se-les arrela cada cop més a casa nostra. Una cervesa -en aquest cas un quinto Estrella- convida a acompanyar-la d´un mos. I què hi ha millor que una tapeta? Aquest era el plantejament i ha tingut èxit. Els participants estan satisfets del nombre de tapes que han servit aquests dies i de l´acceptació que han tingut. En general, els propietaris dels locals coincideixen que el punt fort de demanda de tapes és el cap de setmana. «Entre setmana és més tranquil però no ens podem queixar, en general hem servit tapes a bon ritme», diu l´Abdel, responsable del bar Xaloc, on oferien amanida de tomàquet i anxova amb vinagreta d´all negre sobre base de xip picant.

Un altre exemple és el niu de negre amb ceba i ou de guatlla del restaurant La Parada, «que ha agradat molt», diu satisfet el copropietari de l´establiment, Jordi Trench. «La iniciativa de les tapes és molt bona, i funciona bé. Nosaltres, tot i l´handicap de ser lluny del centre en fem un balanç molt positiu». Han servit un bon nombre de tapes.

La Mireia i el Jordi ja en van degustar dissabte passat. Se´ls veia gaudir amb la seva tapa de trampantojo de cireres de foie amb falsa copeta de cava que servia el bar restaurant Verdaguer. La idea no els va deixar indiferents, «molt bo i molt original», coincidien a destacar. De fet, la finalitat del trampantojo és divertir, sorprendre el comensal, simular alguna cosa que no és i que quan s´ho mengi el gust superi les expectatives. «En aquest cas la copeta que servim per acompanyar les cireres (de foie) sembla de cava però no ho és. És gaspatxo, i això sorprèn positivament, agrada molt i marida molt bé amb el foie», explica la Belén, cambrera de l´establiment.

Les tapes

De tapes n´hi havia per a tots els gustos: piruleta de sobrassada, formatge i mel; carpaccio de salmó amb escuma de iogurt; duet de botifarra i poma amb reducció de Pedro Ximénez; ravioli de bacallà farcit de mató i fruits secs; musclo en escabetx acompanyat amb picada i vinagreta picant; croqueta de favetes a la catalana amb botifarra negra; o albergínia farcida amb melmelada de tomàquet i sèsam, entre d´altres.

Sorteig d'un sopar

Un cop s´han degustat les tapes (com a mínim de tres establiments), s'han pogut votar les que més han agradat. Els participants entren al sorteig d´un sopar per a dues persones en un restaurant de Manresa.