Per regla general ens assentem a menjar amb la senzilla intenció d'omplir l'estómac o de gaudir d'un moment de plaer, però a ningú li crida l'atenció les calories que té un determinat plat o la fibra que té el pa.

"Avui la taula pot arribar a ser escenari d'una cruenta batalla entre la salut i el plaer (...) una bona alimentació és la clau per mantenir un pes ideal, conservar una excel·lent salut i prevenir malalties". Així ho destaca Carol Ann, autora de més de 20 llibres sobre salut i nutrició, a 'Nutrició per Dummies', una guia amb els últims descobriments en la matèria, publicada per Planeta.

L'experta recorda que tots els àpats contenen calories. "Perdre pes és qüestió de matemàtiques. Si elimines de la dieta 3.500 calories a la setmana, sense canviar el teu nivell d'activitat, perdràs gairebé mig quilo de greix. Trucs: retirar calories poc a poc --50 d'allà, 100 d'aquí - - en comptes de fer-ho d'una sola vegada, i no deixar de menjar el que a un li agrada, simplement canviar a la versió desnatada o amb poc greix ", aconsella l'especialista. Per a l'especialista, aquestes serien les deu formes de retallar calories:

1. Passa't als desnatats

Ann reconeix que la millor font de calci és la llet i els productes lactis, si bé aquesta conté greixos saturats a més de colesterol i bastantes calories (un got de llet equival a 150 calories mentre que la versió desnatada 85).

2. Utilitza edulcorants

La culleradeta de sucre al te o al cafè són 15 calories. En prendre un parell de cafès al dia, amb dues culleradetes cada un, ja són 60 calories. No obstant això, indica que els edulcorants no tenen ni una sola caloria.

3. Estofat millor que barbacoa

Les carns vermelles són colesterol, greixos saturats i un sabor deliciós. Però hi ha diferència entre estofat de vedella i unes costelles de porc a la graella. Si es deixa refredar aquest estofat abans de dinar es podrà treure una fina capa de greix que equival a 100 calories menys en el menjar.

4. Tria postres baixos en calories

L'experta posa d'exemple que mitja tassa de gelat de Häagen-Dazs de xocolata són 260 calories, mentre que el sorbet de xocolata d'aquesta mateixa marca són 130 calories.

5. Pela el pollastre

Les aus acumulen gairebé tot el greix sota la pell. Un pit de pollastre amb pell i fregit són 217 calories, mentre que sense pell 160. Mig ànec rostit amb la pell són 1.287 calories i sense, 444.

6. Modifica els adobs

Encara que l'oli d'oliva és una delícia, conté moltes calories. Utilitza menys oli d'oliva, o passa't a les herbes i al suc de llimona, i estaràs retallant calories gairebé sense adonar-te'n.

7. Torrada millor que entrepà

Una llesca de pa de motlle pot tenir de 65 a 120 calories. La solució és bastant senzilla: en comptes de fer un entrepà prepara una torrada (sense mantega, ni oli) i posa a sobre el formatge o l'embotit. "Amb una cosa tan senzilla ja estàs eliminant unes 100 calories al dia", precisa Carol Ann. I si s'utilitza pa integral, millor perquè aquesta fibra extra millorarà encara més la recepta.

8. Suprimir un ingredient

Prepara una salsa d'espaguetis sense oli d'oliva (una cullerada = 100 calories); cuina els pèsols sense pernil (50-100 calories per cada 30 grams); en comptes d'usar oli d'oliva empra esprai perquè l'efecte serà el mateix però la quantitat molt menor.

9. Amaneix les verdures

En comptes de banyar les verdures en mantega o oli per donar-los gust utilitza herbes aromàtiques i espècies. Per cada cullerada d'oli i mantega que s'estalvia es retallen 100 calories.

10. Renta la carn picada

Omple un cassó d'aigua i posa'l al foc. Mentre l'aigua arriba al punt d'ebullició fregeix la carn picada fins que la carn agafi color. Quan estigui feta elimina el greix de la paella amb una cullera i posa la carn en un colador o escorredor i aboca un got d'aigua calenta per sobre, i un altre més. Cada cullerada de greix que es treu són 100 calories menys (i colesterol i greixos saturats).