Sabràs que la fruita és un aliment molt saludable per al teu organisme. A l'esmorzar, per exemple, resulta molt més sa menjar una taronja que una torrada coberta de mantega o un dònut. Però pot ser que alguna vegada la comparació hagi estat més complicada, entre fruita sòlida o fruita espremuda. I en aquest cas, t'hauràs preguntat si és millor prendre-la en una peça sencera o en un suc.

Segons estudis portats a terme per l'Escola de Salut Pública de Harvard, el consum de fruita sencera pot prevenir del risc de patir diabetis tipus 2. Si ens limitéssim només a prendre sucs, deixant de banda les peces de fruita sencera, tindríem massa sucre en sang.

I això per què passa? Quan prenem un suc de fruites, ja sigui de taronja, de préssec o de poma, eliminem gran part de la seva polpa i la seva pectina -una substància vegetal que dóna cos a la fruita-, deixant un alt índex glucèmic que eleva el risc de patir diabetis.

Consumir fruita sencera ens aporta molta fibra i nombroses vitamines que es troben tant en la polpa com en la pell. Un exemple dels beneficis que ens aporta menjar fruita sòlida està en el raïm. La pell d'aquest fruit ens protegeix enfront de radicals lliures (molècules que alteren la salut del cos), prevé el càncer i ens aporta minerals que prevenen l'envelliment prematur.

Altres exemples de fruita que és més convenient consumir senceres són les pomes o les taronges, encara que en el cas d'aquesta última pot ser que sigui una mica més difícil ja que la polpa no li agrada a tothom. Però, sabies que si només beus suc de taronja no disposaràs de la fibra i els antioxidants que aporta la polpa? Només obtindràs la vitamina C del seu suc.

Això no vol dir que no sigui recomanable prendre sucs. Per res. Mai serà perillós, però has de tenir en compte tot el que s'ha dit anteriorment. Si beus sucs de fruita, has de tenir en compte que disposaràs de menys fibra que si prens una peça de fruita sencera. Tampoc pots excedir-se a l'hora de consumir sucs. El més convenient és que consumeixis, com a molt, dos gots diaris.

Una altra cosa molt important que cal tenir en compte és que el suc que consumeixis és millor que sigui natural i no industrial. Els que solen comercialitzar conté un percentatge baix de suc de fruita. La resta és aigua, edulcorants i conservants. Això no és sa ni adequat per al teu cos.

Llavors, què és millor, prendre fruita sencera o en suc natural? La resposta és fàcil: fruita sencera.