La Universitat de Girona i El Celler de Can Roca ofereixen una nova oportunitat per a realitzar el curs gratuït i en línia sobre cuina al buit impartit pels professors Joan Roca, Salvador Brugués, Jordi Castelló, Héloïse Vilaseca, Gemma Barceló i Elena Saguer. El MOOC titulat "Introducción a la cocina al vacío de El Celler de Can Roca" va assolir un èxit notable en la seva primera edició amb 18.000 inscrits.

Del 10 d´octubre al 4 de desembre, el curs estarà disponible a través de la plataforma MiriadaX i, en ser a distància, està obert a qualsevol persona de tot el món que disposi de coneixements bàsics de cuina. El curs ofereix les bases de la tècnica de la cuina al buit a partir de l´experiència del restaurant. Aquesta tècnica s´emmarca en el corrent de la cocció a baixa temperatura, que cou el producte amb el màxim respecte i amb un resultat final de gran qualitat organolèptica.

"Introducción a la cocina al vacío de El Celler de Can Roca" és un Massive Online Open Course (MOOC), una tipologia de curs gratuït i a distància, molt estès als Estats Units, que pretén compartir i difondre coneixement a partir dels materials audiovisuals que els professors posen a disposició dels alumnes a través de la web i dels debats que es plantegen en l´aula global. La UdG va ser una de les primeres universitats catalanes que es va sumar a la tendència anglosaxona dels MOOC i, des del curs 2012-2013, ha ofert diversos cursos que han comptat amb desenes de milers d´inscrits d´arreu del món.

Els MOOC es basen en una proposta de continguts que majoritàriament s´ofereixen en format de vídeo. Aquest curs ha estat rodat íntegrament a la cuina d´El Celler de Can Roca i a La Masia (I+R), l´espai de desenvolupament creatiu, difusió de coneixement i formació interna de l´equip dels germans Roca. Els continguts estan repartits en un total de 60 vídeos, organitzats en sis mòduls, que s´oferiran al llarg de set setmanes. Es calcula que la dedicació setmanal serà d´unes cinc hores d´estudi.

La cuina al buit

La cuina al buit va fer la seva primera aparició el 1995 a la carta de El Celler de Can Roca. Després de 9 anys d´investigació, l´any 2003, Joan Roca i Salvador Brugués van compartir i publicar en el llibre La cuina al buit (Montagud Editors) les bases teòriques d´aquest, aleshores, nou recurs de l´alta gastronomia. El Celler es va convertir en el banc de proves de les seves innovacions culinàries en aquesta tècnica.

Roca i Brugués, juntament amb Narcís Caner, van desenvolupar el Roner, un aparell que va revolucionar aquesta tècnica perquè oferia molta precisió en el control de les temperatures de cocció. Avui, el Roner es troba de manera habitual a les cuines professionals. Les millores tècniques i pràctiques que aquesta tècnica ha experimentat en els darrers anys s´exposen en aquest nou curs gratuït.

Darrerament, els germans Roca han comercialitzat el Rocook, un aparell específic per a la cuina al buit i a baixa temperatura ideat per al consum domèstic. En aquesta segona edició del MOOC, els professors donaran a conèixer tres receptes elaborades amb aquest electrodomèstic.