En el temps de les presses i les càpsules, tornar a la cafetera italiana pot semblar per a molts un anacronisme. No obstant això, a tots ens ve de gust degustar un bon cafè, i el primer pas és recuperar aquest estri.

No serà l'únic aspecte a tenir en compte. Els següents passos ens ajudaran a gaudir d'una de les begudes més apreciades al món i oblidar-nos d'aquest líquid marró que trobem habitualment i que no ens aporta molt més que cafeïna.

-Ús d 'una cafetera italiana, també anomenada moka, amb la qual aconseguirem cafè pel vapor d'aigua. Aquest invent del segle XX està format per dos cossos que s'enrosquen.

-Omple d'aigua la part inferior de la cafetera fins a la vàlvula de seguretat. És important encertar amb la mesura. Pots utilitzar l'aigua de l'aixeta o embotellada, en funció dels gustos o de la qualitat i composició de la primera.

-Col·loca el filtre i tira-hi el cafè mòlt suaument, sense aixafar-lo, igualant-lo per dalt. Evidentment, del tipus i la qualitat del cafè dependrà el resultat, encara que una vegada més aquests aspectes dependran del nostre paladar. A més de comprar el cafè mòlt, hem de saber que podem moldre'l a casa. Així podrem comprovar que la mida de la mòlta influirà també en el gust final. Per aquest pas necessitarem un molinet, manual o elèctric.

-Enrosca les dues peces de la cafetera i deixa aixecada la tapa.

-Posa la cafetera al foc, sense arribar al màxim. Quan el cafè estigui a punt de començar a pujar per l'efecte del vapor d'aigua, reduïm un punt el foc i quan comenci bullir, baixem la tapa i reduïm de nou un altre punt la força del foc. Al sostenir el ritme de l'escalfament del cafè, l'aigua estarà més temps en contacte amb el gra mòlt.

-Quan comenci a sortir vapor de la cafetera italiana ja es pot apagar el foc, esperant que tot el cafè acabi de pujar abans de retirar-la.

-Per acabar, cal aixecar la tapa i remoure el cafè perquè el resultat sigui més homogeni.

-El millor és servir-lo després de fet i no guardar-lo per a més tard.

-També és recomanable rentar la cafetera només amb aigua calenta, sense fregalls i tractant d'evitar el sabó. Deixa que s'assequi completament abans de tornar-la a enroscar per guardar-la.