La quinoa està de moda. Aquest vegetal tan versàtil ens aporta fibra, proteïnes, greixos favorables, aminoàcids essencials... Els seus múltiples beneficis el converteixen en una gran alternativa a l'hora de menjar i moltes vegades també s'utilitza en dietes per perdre pes.

Però quins plats porten quinoa? Com podem incloure-la als nostres menús? Es cuina en pocs minuts i pot ser utilitzada en múltiples plats, des de l'esmorzar fins les postres. A continuació, t'expliquem com treure-li partit a aquest vegetal que té al voltant de 5.000 anys d'antiguitat.

La quinoa ha estat considerada popularment com un cereal per la seva aparença i el seu alt contingut en midó i, encara que, realment no ho sigui la seva preparació és molt similar a la d'altres cereals.

Abans de res, cal rentar molt bé la quinoa, per treure-li el gust amarg, i desproveir-la de tota substància tòxica.

Primer, escampa els grans en un plat per detectar possibles pedres; a continuació posa la quinoa en un recipient i cobreix-ho amb aigua natural; cal repetir l'operació entre 4 o 5 vegades. Després, deixa-la en aigua neta durant una hora, sense tocar-la. Quan hagin passat els 60 minuts, remou bé la quinoa dins de l'aigua i torna-les a cobrir amb aigua neta. A continuació, posa-la en un cassó i deixa-la bullir durant 5 minuts. Després, canvia la quinoa a una altra cassola que tingui l'aigua bullint i deixa-la allí durant 15 minuts fins que el gra s'obri. Ara només falta colar i deixar assecar la quinoa a temperatura ambienti. Llesta per cuinar!

Primer plat: Risotto de quinoa i carabassa

Ingredients: 75 grs de quinoa, ½ litre de brou de verdures o pollastre, 200 grs de carabassa, 1 ceba mitjana, 1 got de vi blanc, formatge parmesano, sal i pebre, oli d'oliva

Preparació: pica bé la ceba i la carabassa i ofega-les; afegeix-li la quinoa rentada i uns minuts després, el vi, fins que s'evapori. A continuació afegeix el brou a poc a poc i remou a foc lent (per cada tassa de quinoa cal afegir dues i una miqueta més de brou). Finalment, posa-li el formatge ratllat i barreja-ho bé. Ja està a punt per servir!

Segon plat: Albergínies farcides de quinoa

Ingredients: 2 albergínies, 1 tassa quinoa, 1 ou dur, 1 bategui tonyina, salsa Teriyaki (és Japonesa, tipus soia), formatge rallado

Preparació:

Posa les albergínies amb talls horitzontals dins el microones durant 10 minuts. A continuació, buida-les amb una cullera (sabràs que estan ben fetes si es buiden fàcilment). Talla l'albergínia en trossos petits i deixa'ls en un bol.

Posa en una paella la salsa Terayaki i afegeix-li de seguida la quinoa ja neta i l'albergínia. Mescla bé perquè es xopi tota la salsa i afegeix una llauna de tonyina. Deixa-ho coure durant uns cinc minuts. A continuació, emplena les peles d'albergínia, ralla l'ou dur i el formatge per damunt i gratina durant dos minuts amb el grill del forn.

Postres: Barretes de xocolata i quinoa

Ingredients: 1/2 tassa d'aigua, 1/4 tassa de quinoa, 2 cullerades de crema de llet de coco, 1 cullerada i mitja de cacau en pols sense sucre, 1 polsim de sal, ½ cullerada d'oli de coco, ½ cullerada de sucre de coco o sucre morè

Preparació:

En una cassola tapada a foc lent cuina la quinoa amb l'aigua, una cullerada de la crema de coco i un polsim de sal. Fins que s'evapora l'aigua, uns 25 minuts.

Mescla en un bol petit, cacau en pols, una cullerada de la crema de coco, mitjana d'oli de coco i el sucre. Agrega la quinoa i remou-ho. Aboca el contingut en un tupper quadrat folrat amb paper de forn. Deixa-ho refredar en la nevera fins que la mescla estigui dura. Ja només queda tallar i gaudir!