Nova etapa per als productors agroalimentaris del Pirineu, que han vist que diferenciant el seu producte, fet a partir de la matèria primera de qualitat i de les tècniques tradicionals, poden posicionar-se millor als mercats. Tant és així que una vintena de productors liderats pels de la Cerdanya i l'Alt Urgell han refundat l'associació amb el nom Artesans Alimentaris del Pirineu i han iniciat un programa d'accions que podria incloure una fira pròpia.

L'associació no tan sols ha renovat els components, incorporant els nous artesans i descartant els que ja no treballen i formaven part de l'antic gremi, sinó que ha pactat uns criteris de qualitat alimentària per formar-ne part. A partir d'aquesta premissa inicial, els formatges han de ser fets amb llet crua o pasteuritzada del ramat propi o del territori; les verdures i les herbes ecològiques han de ser conreades a casa; i els productes naturals com ara les melmelades tan sols han de ser de recol·lecció silvestre, segons han remarcat els responsables de l'entitat, al capdavant de la qual hi ha el cansalader de Bellver Antoni Vigo i el formatger de Mas d'Eroles Salvador Maura, entre d'altres. Vigo ha explicat que ara integren l'associació formatgers, cansaladers, elaboradors de mel i melmelades i els de la vedella ecològica, que els últims anys han millorat la seva producció. Antoni Vigo ha emfatitzat que l'objectiu de l'associació és revaloritzar "la feina del productor artesà, és a dir que som gent que ens ho fem tot i que no utilitzem cap producte químic, de manera que el que fem és completament natural". El cansalader de Bellver ha explicat que a les fires hi ha molta gent que tan sols ven el producte, de manera que han de competir amb gent que no segueix el mateix procés rigorós a l'hora d'elaborar. Seguint aquest criteri, han refundat l'entitat Formatgeria Casa Mateu del Pallars Sobirà, Formatgeria Valette del Solsonès, Can Maia de la Garrotxa, Ple de Bo, Molí de Ger, El Tupí, Casa Jaume, Ecopyrene i Vall de Meranges de la Cerdanya, i Mel de la Serra del Boix del Berguedà, Formatge Baridà, Formatgeria Serrat Gros, Herboristeria Nogué, Melmelades Cal Casal, Formatgeria Mas d'Eroles, La Reula, Formatges l'Oliva, Castell-Llebre i Asana de l'Alt Urgell.