Arriba el Nadal i amb ell els esdeveniments especials amb taula i estovalles pel mig. És temps de les receptes més acurades, dels plats més elaborats i les propostes més saboroses per a tothom. Sempre hi ha elements que compten amb molts adeptes en aquestes dates, com el marisc i el peix. Com comprar el mateix dia de Nadal o Cap d'Any encareix considerablement el preu, és molt aconsellable adquirir-ho amb anticipació. I aquí és on sorgeix una de les preguntes més formulades: com mantenir en el millor estat aquests aliments? Saber congelar-los és la solució. Aquí donem unes pautes per a això.

Congelar permet conservar els aliments evitant que creixin bacteris i altres microorganismes perillosos per al consum humà. A més, la congelació alenteix el deteriorament de l'aliment i garanteix que no perdi res del seu valor nutricional respecte el producte fresc.

Per exemple, per als peixos, el primer és assegurar-se que estigui completament net. A continuació, es pot introduir al congelador sense necessitat de retirar-li el cap, encara que sí s'han de treure els ulls. Si procedim a congelar peix tallat a rodanxes o filets, el millor és que les peces quedin separades per una petita làmina d'alumini, per tal que es conservin el millor possible i no perdin les seves propietats. I en el cas dels mariscs, és convenient recordar que es poden congelar tant crus com cuits, ja que la seva resistència és molt alta.

Pel que fa a les carns, totes elles es poden congelar. No obstant això, les carns vermelles, com la vedella, han de reposar a la nevera dos o tres dies només adquirides de la carnisseria perquè així resultin més tendres sobre la taula. Un consell important, tant per a peixos com per carns: l'aliment no s'ha de congelar dues vegades, ja que es perden així moltes de les seves qualitats nutricionals .

A l'hora de manipular els aliments congelats, cal tenir en compte que els què es comprin han de figurar al bagul de l'establiment a una temperatura no superior als 18 graus sota zero. El fet que l'acompanyi gel a l'aliment comercialitzat no té cap influència. Això sí, a l'hora d'arribar a casa, i sobretot si volem que l'aliment estigui congelat durant un curt període de temps, la temperatura òptima no ha de sobrepassar els 40 graus sota zero. Finalment, és sempre aconsellable fraccionar en petites bosses els aliments a congelar, ja que d'aquesta manera s'afavoreix el manteniment dels mateixos i evita endurir-los.