Autor forjat en el món de la publicitat, el madrileny Javier Fesser va començar a principi dels anys noranta a realitzar els seus primers curtmetratges a través de la productora Películas Pendelton, que va fundar ell mateix juntament amb Luis Manso. El que havia de ser una mena d'afició que es prenia entre rodatge i rodatge d'espots publicitaris, va esdevenir un magnífic aparador on esprémer la seva imaginació, i amb els dos primers curts que va realitzar ( Aquel ritmillo i El secdleto de la tlompeta, ambdós de l'any 1995) ja va consolidar-se com un dels cineastes a tenir en compte en el futur.

Aquesta consolidació arriba en el moment en què Fesser es llança al terreny del llargmetratge i realitza El milagro de P. Tinto (1998), film que ja ha esdevingut de culte i que li va permetre explorar camins i relats ben diferents: un cinema més comercial i amb el qual poder desenvolupar el seu ingent imaginari visual (les dues adaptacions dels personatges de còmic creats per Ibañez Mortadel·lo i Filemó) i, per altra banda, un cinema de marcat to dramàtic i carregat de punyent crítica a certs estaments religiosos, com fou Camino (2008) i la polèmica que sorgí per la visió que donava de l'Opus Dei.

Amb Campeones, Fesser sembla seguir aquesta darrera línia per, en un to potser no tan dramàtic, fer reflexionar l'espectador al voltant dels límits que la societat actual marca com a normalitat o discapacitat. D'aquesta manera, ens trobem amb el personatge de Marco, un paio que, tot i considerar-se normal, defuig tota mena de responsabilitats amb la seva parella o a la feina, encara viu amb la seva mare i no té cap ganes d'allò que se'n diu posar seny. Segon entrenador d'un equip professional de bàsquet, Marco es veu obligat, després d'estavellar el seu cotxe tot conduint begut, a entrenar un grup de nois amb discapacitat intel·lectual per ordre de la jutge. El que començarà per a ell com una mena de treball forçat acabarà per esdevenir un mirall on reflectir-se i adonar-se del que és realment important a la vida.

Amb un guió on col·labora el també cineasta David Marqués (el qual ha fet les seves aportacions tot basant-se en l'experiència que va viure en un equip valencià format per discapacitats), Campeones té com a cap de cartell Javier Gutiérrez, flamant guanyador del Goya al millor actor per El Autor, i, naturalment, tot un elenc de persones amb discapacitats intel·lectuals que han gaudit amb aquesta vivència del seu primer rodatge cinematogràfic. També hi trobem altres intèrprets com Itziar Castro, Luisa Gavasa, Daniel Freire, Athenea Mata i Juan Margallo.