La pel·lícula 'La forma del agua' escrita i dirigida per Guillermo del Toro inaugura aquest dijous el Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya 2017, un any molt especial pel certamen que celebra la seva cinquantena edició. 'La forma del agua' és un conte fantàstic ambientat en la Guerra Freda d'un Del Toro, que exerceix de padrí del cinquantenari. De fet, el film és una versió molt personal del director mexicà de la història de 'La bella i la bèstia', però en aquest cas, com ha explicat, "era important que la bèstia no es convertís en príncep ni la bella fos idealitzada", ha assegurat en roda de premsa. Del Toro ha assegurat que és "una pel·lícula enamorada del cine i enamorada de l'amor" i ha recalcat que volia que fos "un ungüent per l'època actual", ja que li dol molt "la crispació que hi ha a Amèrica cap a l'altra".

En un inquietant laboratori d´alta seguretat, durant la Guerra Freda, es produeix una connexió insòlita entre dos mons, aparentment allunyats. La vida de la solitària Elisa, treballadora del laboratori, canvia per complet quan descobreix un experiment classificat com a secret. La cinta de Guillermo del Toro està protagonitzada per Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Doug Jones, Michael Stuhlbarg i Octavia Spencer, i compta amb una banda sonora creada per Alexandre Desplat. El film s'estrenarà a l'Estat al gener del 2018.

Junt amb la bèstia de la pel·lícula, destaca el paper de Sally Hawkins, la protagonista, que es posa a la pell d'una dona que és muda. Del Toro ha assegurat que l'actriu és una de les presències "més lluminoses" del cinema. El director volia fer la seva pròpia versió de la història de 'La bella i la bèstia', però amb una bella que "no fos una princesa de Walt Disney, si no que fes ous durs i es masturbés pel matí. Era important que la bèstia no es convertís en príncep i la bella no fos idealitzada".

Al film hi ha éssers invisibles, com ha apuntat Del Toro: "Hi ha una criatura obscura i detestable que ve de Sud-Amèrica (ha assenyalat somrient), un home espia, un altre que fa dibuixos, una muda, una afroamericana"... Del Toro volia parlar una mica de la diferència "entre l'amor i la por. Volia que fos un ungüent per l'època actual, em dolen tant els moments que hi ha de crispació a Amèrica cap a l'altra". Per això, ha fet èmfasi en què al film "hi ha un diàleg molt bonic, on una criatura pot ser menyspreable per l'antagonista o pot ser un Déu, i la seva naturalesa es revela al final".

Amant de les criatures fantàstiques i amic de Sitges, Del Toro va inaugurar el Festival l´any 2006 amb 'El laberinto del fauno', tot i que la seva primera visita al certamen va ser el 1993, quan va obtenir el premi al millor guió per 'Cronos', la seva opera prima.El festival "és vital pel món"

De fet, Del Toro ha recalcat que l'existència del Festival de Sitges "és vital pel món". Ha recordat que va visitar el certamen per primera amb 'Cronos' i ha indicat que el fantàstic segueix sent una "excepció vital que s'ha de preservar". "És com venir a la família", ha manifestat sobre la seva visita a Sitges. En aquest context, ha apuntat que el terror català va néixer amb uns segell que està unit al Festival de cinema de Sitges. "No hauria estat possible sense el certamen", amb Bayona, Balagueró, entre d'altres.