A final dels 60, el guionista Pier-re Christin, el dibuixant Jean-Claude Mézières i la colorista Évelyne Tranlé creen per a la revista Pilote (aleshores dirigida pel mític René Goscinny) la primera historieta il·lustrada d'un agent espacial anomenat Valerian que, amb la seva companya Laureline, s'encarrega de mantenir l'ordre de tot l'univers. L'èxit fou gairebé instantani i s'ha perllongat fins avui en dia, i ha generat un munt de còmics al voltant dels personatges i una sèrie d'animació televisiva creada el 2007 amb motiu del 40è aniversari del relat originari.

Luc Besson, en l'etern afany de demostrar que també es pot fer cinema comercial i espectacular fora dels Estats Units, va tenir ben clar que Valerian esdevenia un bon material argumental per convertir-se en un film d'èxit. D'aquesta manera, i tornant, això sí, a rodar en anglès per donar-hi a tot plegat una aura internacional, Valerian y la Ciudad de los mil planetas mostra tot un univers visual i farcit de personatges estrafolaris que tant agraden al director d' El quinto elemento i Arthur y los Minimoys per explicar-nos la nova missió que el comandant Arun Filitt ha encarregat als protagonistes Valerina i Laureline en el marc de l'impressionant ciutat intergalàctica d'Alpha. Després de segles de pau i prosperitat en què els disset milions d'habitants d'Alpha han unit els seus talents, tecnologia i recursos pel bé comú, una força desconeguda vol posar en greu perill la ciutat i destruir-la. Valerian i Laureline, convertits en una mena de baluards del futur d'Alpha, disposen de menys de deu hores per trobar aquesta amenaça i eliminar-la, amb tot el risc que això comportarà per a les seves vides.

Protagonitzada pels joves Dane DeHaan ( La cura del benestar) i Cara Delevingne ( Escuadrón suicida), Valerian té un impressionant grup de secundaris on destaquen la cantant Rihanna (en la seva primera experiència com a actriu), Clive Owen, Ethan Hawke, Herbie Hancock, John Goodman i Rutger Hauer.