Disset anys després d'haver començat el seu primer rodatge, la pel·lícula de Terry Gilliam sobre el Quixot ja està filmada. Ha estat el mateix director qui ho ha anunciat a través de les xarxes socials, després d'onze setmanes recorrent la geografia espanyola i portuguesa.

En el missatge, penjat a Twitter i Facebook i acompanyat per una foto en què apareix un camió amb una pintada de "Quixot viu", el membre dels Monty Python i director de títols com "12 micos" o "Brazil" demana disculpes per "el llarg silenci".

"He estat ocupat carregant el camió i ara torno a casa. Després de 17 anys hem completat la gravació de 'L'home que va matar el Quixot'. Moltes gràcies a tot l'equip i als creients '. Quixot viu", assenyala.

En una posterior nota de premsa, el director ha afegit: "El Quixot és un somiador, un idealista i un romàntic, decidit a no acceptar les limitacions de la realitat, avançant sense importar els contratemps, com hem fet nosaltres des del començament de la producció ".

"Hem estat treballant en això durant tant de temps que la idea d'acabar de rodar aquesta pel·lícula" clandestina "és bastant surrealista. Qualsevol persona assenyada hauria renunciat fa anys, però de vegades els cabuts somiadors guanyen al final, així que dono les gràcies a tots els idealistes que s'han unit per fer realitat aquest somni ", ha subratllat.

Amb un pressupost de 16,6 milions d'euros, la pel·lícula ha estat produïda finalment per l'espanyola Tornasol Films (Gerardo Herrero), després de la retirada del coproductor portuguès Paulo Branco, que va obligar a la tardor passat a posposar, per enèsima vegada, el rodatge , fins a aquesta primavera.

Adam Driver i Jonathan Pryce seran els que finalment passaran a la història com trassumptes de Sancho Panza i el Quixot en aquesta adaptació lliure i contemporània de la novel·la de Cervantes, al costat de Olga Kurylenko, Stellan Skarsgard i actors espanyols com Jordi Mollà, Sergi López, Óscar Jaenada o Rossy de Palma.

Aranjuez, Segòvia, Toledo, Navarra, Saragossa o Fuerteventura han estat algunes de les províncies espanyoles en què ha transcorregut la gravació, que també ha passat pel nord de Portugal.

La pel·lícula és el gran somni creatiu de Terry Gilliam des de fa gairebé tres dècades, quan va començar a treballar en el projecte de l'adaptació.

17 anys de gravació

L'any 2000 va aconseguir finalment arrencar el rodatge, amb un repartiment encapçalat per Jean Rochefort (Quixot), Johnny Depp (Sancho) i Vanessa Paradis (Dulcinea) i gairebé el doble de pressupost que l'actual, uns 30 milions d'euros.

L'aventura va durar només sis dies en què van haver de fer front a tot tipus d'adversitats: tempestes apocalíptiques, batalles financeres o xacres de salut dels protagonistes, que finalment van obligar a cancel·lar el rodatge, tal com relata el documental "Lost in La Manxa ", de Keith Fulton i Louis Pepe.

A més de Tornassol, en la producció de "L'home que va matar el Quixot" han participat Amy Gilliam -filla del cineasta-, Kinology, Recorded Picture Company, Entre Chien et Loup i Ukbar Films en associació amb Alacrán Pictures i amb la participació de TVE, Movistar +, Eurimages i Wallimage.

Les vendes internacionals estan gestionades per Kinology. Amazon Studios ha adquirit els drets de distribució per als Estats Units, Canadà i Regne Unit; i Telemunchen per a Alemanya i Àustria. A Espanya la distribució anirà a càrrec de Warner Bros, segons han informat avui els productors en una nota de premsa.

"L'Home que va matar al Quixot" explica la història d'un ancià convençut que és Don Quixot i que confon a Toby, un executiu publicitari, amb el seu fidel escuder, Sancho Panza.

La parella s'embarca en un viatge estrany, amb salts cap enrere i endavant en el temps, entre l'actual segle XXI i el màgic segle XVII. A poc a poc Toby, com l'infame cavaller, es va contagiant d'aquest món il·lusori incapaç de separar somni i realitat. El conte culmina en un final fantasmagòric i emocional on Toby pren el relleu de Don Quixot de la Manxa.